cukru 3 żółtka 200g orzechów mielonych włoskich lub laskowych 100g wiórków kokosowych 100g rodzynek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: sok z 1 puszki brzoskwiń 1 i 1/2 kostki masła (300g) 5 łyżek cukru 2 duże budynie śmietankowe 1 łyżka mąki pszennej 1 i 3/4 szklanki wody 5 żółtek ponadto: 2 paczki delicji pomarańczowych 1/4 szklanki mocnego naparu kawy naturalnej 1/4 szklanki spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe placki: Rodzynki przelewamy wrzątkiem i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Z tak przygotowanego ciasta pieczemy dwa placki w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C przez ok. 35 minut. krem: Sok z brzoskwiń zagotowujemy z cukrem i 1 szklanką wody. Budynie mieszamy z mąką pszenną i rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, dodajemy żółtka. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej galaretką (rozpuszczamy 2 galaretki w 3 szklankach wody). Korę orzechową piekłam na święta Bożego Narodzenia, jakoś tak wyszło że dopiero dziś wstawiam przepis... ciasto: 8 białek 3/4 szkl. Na to układamy delicje (czekoladą do dołu) nasączone kawą ze spirytusem, lekko wciskając je w krem. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dajemy zmielone orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki. Na to układamy na dachówkę pokrojone w plasterki brzoskwinie.