Magdalena I. “Słodkie okruszki Składniki: Na kruche ciasto: - 500 g mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia – użyłam Emix - 250 g masła lub margaryny - mała szczypta soli - 100 g cukru - kilka kropli aromatu pomarańczowego – użyłam Emix - 4 żółtka jaj klasy L - 2 łyżki naturalnego jogurtu lub 2 łyżki kwaśnej śmietany Na sernik: - 1 kg sera z wiaderka (dobrej jakości) - 4 jajka klasy M (osobno żółtka i osobno białka) - 3 łyżki budyniu waniliowego – użyłam Emix - 100 g masła - 1/2 szklanki cukru - mała szczypta soli Na koniec wyciągamy resztę ciasta z lodówki, odrywamy kawałki i tworzymy tzw. łatki układając je na wierzchu (popatrz na zdjęcie poniżej). Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię do żywności i wkładamy na 1 godzinę do lodówki (lub na krócej do zamrażalnika). Pieczemy około godziny (u mnie 60-65 minut, czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika, obserwujemy ciasto powinno być dobrze zarumienione z wierzchu). Dziś jedynie szybkie zdjęcie całości (sernik piekłam na święta) 😉 Korzystając z okazji chciałabym życzyć Wam zdrowych, spokojnych, rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia. Na wierzchu masy łyżeczką wykładamy pulpę z mango tworząc esy floresy. Serdecznie Wam polecam mój sernik z mango (na kruchym cieście). Kolejno stopniowo dodajemy biały ser z wiaderka ciągle miksując na mniejszych obrotach. Ustawiamy mikser na najniższe obroty i dodajemy pianę z białek, krótko miksujemy. Sernik z mango (na kruchym cieście) Do miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka, sól, cukier, aromat i posiekane masło. Sernik zostawiamy na 15-20 minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Dodatkowo: - pulpa z mango Koala - cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto.