Najprostszy piernik z powidłami i makiem

Dorota

Ciasta

17.12.2019 20:17

Najprostszy piernik z powidłami i makiem

Najprostszy piernik z powidłami i makiem Składniki: 1 szklanka erytrolu lub brązowego cukru 130 g masła 2 łyżki miodu lub syropu klonowego 3 łyżki powideł śliwkowych 5 łyżeczek przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 jaja 250 ml mleka Pozostałe składniki: 100 g (około 6-8 łyżek) powideł śliwkowych lub dyniowej czekośliwki z tego przepisu 4 łyżki masy makowej z tego przepisu lub kupnej (opcjonalnie) 1/3 szklanki śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady płatki migdałów, 1 łyżeczka cynamonu (do ozdoby) Przygotowanie: Nie musi dojrzewać, można go podać zaraz po wyjęciu z piekarnika (i zastygnięciu polewy), ale szczelnie zamknięty w pojemniku z pokrywką będzie smakował także przez kolejne kilka dni (nawet tydzień, dwa). Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej (miseczka na rondelku, w którym gotuje się woda – tak, aby woda nie dotykała miseczki). Przekładam go zazwyczaj tylko powidłami śliwkowymi, tym razem dodałam też trochę masy makowej, przez co stał się jeszcze bardziej bogaty w smaku. Można go przełożyć powidłami śliwkowymi albo dyniową czeko-śliwką z tego przepisu i domową masą makową. W rondlu roztapiamy masło na małym ogniu, dodajemy erytrol lub cukier, miód, powidła, przyprawę do piernika, cynamon i kakao. Po ostudzeniu kroimy piernik na pół, smarujemy powidłami i (opcjonalnie) masą makową. To najprostszy piernik z powidłami i makiem, idealny na święta. Trzeba uważać, aby nie piec go zbyt długo, żeby nie zrobił się suchy. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę, ciągle mieszając tak długo, aby była gładka i nie miała grudek.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://flymetothespoon.com/najprostszy-piernik-z-powidlami-i-makiem/