Mocno kruche świąteczne ciasteczka

Magdalena
Ciasta
17.12.2019 17:50
Mocno kruche świąteczne ciasteczka

Składniki (na 2 blaszki ciasteczek, ilość zależy od wielkości wycinanych kształtów ): 300 g mąki krupczatki (opcjonalnie można użyć zwykłej mąki pszennej) 200 g zimnego masła 100 g cukru pudru 2 żółtka (użyłam jaj klasy M) mała szczypta soli ulubione dodatki do wyboru: pół małej łyżeczki ekstraktu waniliowego, 1-2 łyżeczki cukru waniliowego, skórka starta z 1 cytryny lub z połowy pomarańczy lub duża szczypta cynamonu Przygotowanie: Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy małą szczyptę soli, wybrany ulubiony dodatek (u mnie dziś ekstrakt waniliowy) i cukier puder. Przepis na mocno kruche świąteczne ciasteczka jest naprawdę prosty i zawsze w ich przygotowaniu pomagają mi moje kochane maluchy. Mocno kruche ciasteczka, to nie tylko jedne z naszych ulubionych świątecznych ciasteczek, ale również doskonały słodki dodatek do popołudniowej kawy. Takie ciasteczka można wzbogacać o najróżniejsze dodatki smakowe, jak: cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy, cynamon lub skórkę startą z pomarańczy lub cytryny. A teraz czas na przepis na mocno kruche świąteczne ciasteczka. Dziś delektowaliśmy się wraz z filiżanką pysznej kawy od Lovecoffee Ostatnio nabyłam tam 3 kawy i każda zachwyciła nas smakiem i aromatem. Nie ma lepszej zabawy niż wycinanie ciasteczek 😉 Kruchość ciasteczka zawdzięczają przygotowaniu ich na mące krupczatce. Czas pieczenia uzależniony jest od piekarnika i grubości ciasteczek (średnio około 7-12 minut, ale doradzam sugerować się wyglądem ciasteczek). Wałkujemy na lekko podsypanej mąką stolnicy/stole na grubość 3-5 mm. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blaszce w lekkich odstępach. Mocno kruche świąteczne ciasteczka Lubicie kruche ciasteczka? Oczywiście jeśli jej nie macie możecie też użyć zwykłej pszennej mąki, ale wówczas będą odrobinę mniej kruche. Lekko pikantna o charakterystycznym dymnym aromacie z nutą orzechową z wyraźną kwasowością. Dominującym smakiem w Kostaryce jest gorzka czekolada smacznie połączona z prażonymi migdałami. Blaszkę wkładamy do piekarnika na środkowy poziom i pieczemy do ładnego zarumienienia ciasteczek.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/mocno-kruche-swiateczne-ciasteczka/