Obwarzanki

Anna

Dania mączne

17.12.2019 18:15

Obwarzanki

Liczba porcji: 16 sztuk Kaloryczność kcal: 175 w 1 obwarzanku Dieta: wegetariańska 500 g mąki pszennej 100 g masła - pół kostki 100 ml ciepłej wody 100 ml mleka 50 g świeżych drożdży pół łyżeczki soli i szczypta cukru dodatkowo: małe jajko i szczypta soli oraz sezam, czarnuszka lub mak Obwarzanki Precle są po upieczeniu ciemno brązowe, ponieważ przed pieczeniem macza się je w roztworze z wody i odrobiny sody kaustycznej (wodorotlenek sodu - substancja silnie żrąca, dlatego też trzeba wiedzieć ile jej dodać i jakie warunki bezpieczeństwa zachować podczas jej stosowania). Polecam wówczas podzielić kulę ciasta na pół a następnie każdy kawałek jeszcze na pół itd. aż do otrzymania 16 kawałków ciasta. Obwarzanki można też przed pieczeniem posypać ulubionymi ziołami, podsmażoną cebulką lub też tartym serem typu parmezan. czym różnią się między sobą obwarzanki, bajgle i precle Obwarzanek Bajgle Precle Możesz do tego użyć wagi i odliczyć po około 53 gramy na porcję, lub też podzielić ciasto na oko. Na koniec dodam jeszcze po wkrótce- Przed złączeniem ze sobą obu końców ciasta, wałek jest dodatkowo kilka razy skręcany. Otwór w obwarzanku powinien być większy, niż otwór w bajglu (Tak - moje obwarzanki mają podobny otwór, co bajgle. Obwarzanki obwarza się we wrzątku bez słodu.- Przed złączeniem ze sobą obu końców ciasta, wałek nie jest skręcany. Po upieczeniu możesz od razu wyjąć je z piekarnika i umieścić w piecu drugą turę obwarzanków. Każdą kulę ciasta wałkuj w dłoniach na kształt sznurka o długości minimum 20 cm. Można je jeść same lub z masłem, czy też z ulubioną pastą domową. Gotową blaszkę z obwarzankami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (opcja pieczenia góra/dół). Bajgle można poddawać obwarzaniu we wrzątku z dodatkiem syropu słodowego.- Nie są środku miękkie, tak jak obwarzanki i bajgle. Obwarzanki są po upieczeniu mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz. Porada: Oba końce ciasta bardzo dokładnie ze sobą połącz, by podczas obwarzania (obgotowywania) obwarzanków ciasto nie rozłączyło się. Obwarzanki przepis W pierwszej kolejności przygotuj sobie piankowy rozczyn z drożdży. W większym szklanym naczyniu umieść 100 ml wody oraz 100 ml mleka. Po przestudzeniu kroimy je w poprzek i robimy z nich kanapki. Miskę przykryj ściereczką bawełnianą i odstaw na 15-25 minut na bok, by ciasto odpoczęło i lekko wyrosło. Niektórzy wyławiają obwarzanki z wrzątku dopiero wtedy, kiedy wypłyną one na powierzchnię. Każdego obwarzanka polecam przed pieczeniem posmarować rozbełtanym jajkiem z solą a następnie posypać sezamem, makiem lub czarnuszką. Kawałki ciasta uformuj w dłoniach na kształt małych kulek. W warunkach domowych używa się jednak wyłącznie sody oczyszczonej, która nie daje jednak tak wyraźnego efektu jak soda kaustyczna. Wsyp pół łyżeczki soli i dodaj 100 gramów (pół kostki) prawdziwego masła. Bardzo ciekawie wygląda obwarzanek obsypany pół na pół jasnym i ciemnym sezamem. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Takie obwarzanki lubię, ale możesz śmiało poszerzyć otwór przed obwarzeniem obwarzanków we wrzątku). Każdy sznurek ciasta skręcaj a następnie łącz ze sobą oba końce ciasta. Po tym czasie rozczyn zamieni się w buzującą drożdżową piankę. Ciasto zwija się trochę bardziej fantazyjnie a sam wałek ciasta jest dość cienki. Możesz użyć miksera z hakami do wyrabiania cięższych ciast lub ciasto wyrabiaj ręcznie. Skoro wiesz jak zrobić już obwarzanki to co powiesz na pyszną, domową chałkę? Ważne jest to, by po wymieszaniu mleka z wodą otrzymać lekko ciepły płyn. Po minucie wyławiaj je i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aniagotuje.pl/przepis/obwarzanki