Słodki chleb turecki - żulik

Ola
Ciasta
17.12.2019 10:55
Słodki chleb turecki - żulik

Chlebek turecki żulik - składniki 380 g maki pszennej chlebowej (typ 750) 7 g suchych drożdży lub 15-20 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka, w wersji wegańskiej mleko roślinne 5 łyżek melasy, najlepiej z karobu 2 łyżeczki brązowego cukru 3 łyżeczki kawy zbożowej 30 g masła, można użyć roślinnego 80 g rodzynek 50 g drobno posiekanych migdałów lub orzechów pół łyżeczki soli Przepis na chlebek turecki z bakaliami należy do tych najprostszych, nawet nasza 11-letnia sąsiadka potrafi przygotować samodzielnie ten słodki chleb z rodzynkamiproporcje na keksówkę o wymiarach 26x12 cmDo wypieku chlebka tureckiego najlepiej sprawdza się melasa z karobu, jest znaczniej bardziej aromatyczna niż melasa z buraków cukrowych. Na zdjęciu poniżej Mehmet Nuri Fazli Oglu z żoną w piekarni w Zamościu, zdjęcie z Archiwum Państwowego w ZamościuChlebek turecki żulik Dodaję 3-4 łyżki letniego mleka, czubatą łyżkę mąki, rozcieram, żeby nie było grudek i odstawiam na około 15-20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ps. Dostępny w wieli warszawskich piekarniach chleb turecki, w żaden sposób nie przypomina smakiem chlebka tureckiego żulik. Z ciasto formuję kulę, przekładam do obsypanej mąką miski i odstawiam na około 90 minut w ciepłe miejsce. Do chlebka staram się dodawać rodzynki bez środków konserwujących i przeciwutleniaczy - będąc w sklepie zwróćcie więc uwagę na skład, a jeśli macie taką możliwość to wybierzcie rodzynki korynckie. Żulik zyskał w Łodzi sławę w latach 60-tych XX wieku, prawdopodobnie dzięki Piekarni Tureckiej prowadzonej przez Mehmeta Nuri Fazli Oglu. Nasi znajomi potwierdzają, że w Piekarni Tureckiej przy ul. Pomorskiej 17 (dawniej ul. Nowotki) zawsze ustawiały się długie kolejki, a pieczywo nie miało sobie równych, zwłaszcza nieduże ciemne chlebki pełne rodzynek nazywane chlebkami tureckimi. Chlebek turecki żulik - przepis na tradycyjny słodki chleb Wyrabiam ciasto na chleb turecki jeszcze około 1 minuty. Wyrośnięte ciast przekładam na oprószoną mąką stolnicę, formuję podłużny bochenek i przekładam go do natłuszczonej masłem i oprószonej mąką foremki o wymiarach 12x24 cm. Do mąki dodaję rozczyn drożdżowy lub suche drożdże, mleko z melasą, sól, kawę zbożową i wyrabiam miękkie jednolite ciasto. W latach 50-tych, po przeprowadzce z Zamościa do Łodzi, otworzył Piekarnię Turecką. Użycie miodu zamiast melasy, zmienia niestety smak i to w mojej opinii na niekorzyść. Synami Mehmeta Nuri Fazli Oglu są znany reżyser filmowy i scenarzysta Feridun Erol, współtwórca formacji Skautów Piwnych, która przerodziła się w Polską Partię Przyjaciół Piwa oraz Jakub Erol, grafik, autor plakatów, zaliczany do tzw. polskiej szkoły plakatu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.czteryfajery.pl/2019/12/chlebek-turecki-zulik.html