Tradycyjna strucla bożonarodzeniowa 100 - 130 g rodzynek, mogą być różne rodzaje np. korynckie i sułtańskie 50 g smażonej skórki pomarańczowej opcjonalnie 25 g smażonej skórki cytrynowej 50 ml rumu 30 g posiekanych migdałów 50 ml mleka 125 g maki pszennej typ 550 lub 650 70 ml mleka 20 g rozkruszonych świeżych drożdży 15 g cukru pudru 110 g miękkiego masła 25 g maki pszennej 15 g cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej Stollen strucla bożonarodzeniowa - przepis Cztery FajeryBakalieBakalie przygotowujemy dzień wcześniej. Stollen strucla bożonarodzeniowa przepis cały starter cała masa maślana opcjonalnie 50-70 g masy marcepanowej startej na tarce 125 g maki pszennej 2 łyżki mleka, ale można wykorzystać mleko z moczenia migdałów 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy duża szczypta soli, około 1/8 łyżeczki 1. Uformowany stollen przekładamy do szerokiej keksówki lub na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłym miejscu. jest przepyszna Najsłynniejszy jest dresden stollen - drożdżowy stollen drezdeński, ale przepisów na to niemieckie ciasto bożonarodzeniowe z bakaliami są tysiące. Inną metodą formowania stollen jest rozwałkowanie ciasta na dość gruby, owalny placek i złożenie go pól, tak jakbyśmy składali naleśniki, a następnie jeszcze raz na pół. 4. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 25 stopni i wyłączonego piekarnika. Stollen strucla bożonarodzeniowa Tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe z bakaliami na Boże Narodzenie. Ciekawostki o stollen Legenda głosi, że stollen strucla bożonarodzeniowa, obsypana grubą warstwą cukru pudru swoim kształtem ma symbolizować owinięte w pieluszkę dzieciątko Jezus. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na około około 2 godziny do wyrośnięcia. StarterWszystkie składniki startera najpierw miksujemy przy użyciu haka przez 3-4 minuty na wolnych obrotach, a następnie zwiększamy obroty do połowy mocy miksera i miksujemy kolejne 3 minuty. Wszystkie składniki mieszamy w misie robota na małej prędkości przez około 10 minut. Uwaga: Jeśli pieczemy w keksówce, może być konieczne dopieczenie wyjętego już z formy ciasta przez kolejne 10-15 minut. Przepis na stollen struclę bożonarodzeniową, mimo długiej listy składników, jest bardzo prosty, a ciasto robi się dość szybko.. Również takich, w których w ciasto zawijany jest batonik z marcepanu. Stollen strucla bożonarodzeniowa to tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe z dużą ilością bakalii. Wszystkie składniki miksujemy w misie robota na niskiej prędkości do uzyskania gładkiej masy i odstawiamy do lodówki.