Indyjska zupa pieprzowa na przeziębienie

Ola
Zupy
04.11.2019 11:32
Indyjska zupa pieprzowa na przeziębienie

Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - składniki 3-4 duże, mięsiste pomidory, ale można zastąpić pomidorami z puszki albo w ostateczności passatą pomidorową około 500 ml wody lub bulionu warzywnego pół łyżeczki mielonego chili lub do smaku sok z połówki małej cytryny, ale jeszcze lepiej byłoby użyć kawałek pulpy z tamaryndowca wielkości orzecha włoskiego, zupa powinna być wyraźnie kwaskowa sól i odrobina cukru do smaku natka kolendry lub pietruszki 1 łyżeczka ziaren kuminu pół łyżeczki nasion gorczycy pół łyżeczki mielonej kurkumy opcjonalnie około 3 cm kawałek laski cynamonu lub ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu 2 suszone czerwone chili 2 drobno posiekane ząbki czosnku 10-12 suszonych liści curry - można je zastąpić 1/4 łyżeczki zielonej skórki startej z umytej dokładnie limonki albo 1/2 łyżeczki przyprawy curry, których nie podsmażamy, tylko dodajemy do zupy. Pulpę z tamaryndowca można zastąpić pastą tamaryndową, jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata Świeże pomidory wkładam na około półtorej minuty do wrzątku, studzę chwilę pod zimną wodą, obieram ze skórki, kroję na małe kawałki i rozgniatam. Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - Cztery FajeryPrzepis na rozgrzewającą zupę na przeziębienie zna każda indyjska mama. Zamiast tamaryndowca często używam soku z cytryny, ale jeśli ją mam to zalewam pulpę z tamaryndowca szklanką bardzo gorącej wody i pozostawiam na około 20-30 minut. Indyjskie zupy Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - przepis indyjski na zdrową, pożywną zupę pieprzową, którą gotuję zawsze, kiedy chwyta nas katar albo grypa. Kiedy nie mam w domu liści curry, to dodaję do pomidorów pół łyżeczki przyprawy curry albo 1/4 łyżeczki skórki otartej z limonki. Widocznie kuchnia brytyjska nie jest tym co nam smakuje, natomiast tradycyjna zupa pieprzowa z Indii Południowych jest przepyszna i z powyższego przepisu korzystam bardzo często. W każdym z tych wariantów jest świetna.na 2-4 porcjeDodatkowo zupę można zagęścić czerwoną soczewicą albo toor dal (nikla indyjska), które gotujemy oddzielnie, a następnie dodajemy do zupy. Rozgrzewająca zupa pieprzowa swoją ogólnoświatową sławę zawdzięcza Anglikom, którzy w czasach kolonialnych rozsmakowali się w tej zupie i zaczęli dodawać do niej swoje ulubione składniki m.in.mięso i bulion z kurczaka, mleczko kokosowe, a czasami także jabłko i seler naciowy. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cały i pokruszony pieprz, kawałek laski cynamonu oraz kumin i podsmażam na średnim ogniu około 20-30 sekund. Jadłam kilka razy mulligatawany zarówno w wersji z jabłkiem, jak i z selerem naciowym, ale jakoś nie jestem do niej przekonana. Jeśli nie zależy Wam na uzyskaniu zupy o konsystencji kremu, to soczewicę lub toor dal można dodać od razu do wolnowaru. Czasami dodaję też ugotowany oddzielnie i ewentualnie zblednowany toor dal albo soczewicę i zaczynam gotować rozgrzewającą zupę na przeziębienie. Rozgrzewająca zupa na przeziębienie - przepis na wolnowar Ten przepis na rozgrzewającą zupę na przeziębienie zna każda indyjska mama. Rozgrzewająca zupa na przeziębienie indyjska zupa pieprzowa Na patelnię wrzucam liście curry i suszone chili i smażę około 15-20 sekund mieszając, by się nie przypaliły. Rozgrzewająca zupa na przeziębienie przyprawy do podsmażenia 2 łyżki oleju 1 czubata łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Kiedy zupa się już gotuje, połowę ziaren pieprzu rozgniatam w moździerzu albo blenduje przez kilka sekund. można dodać także około 1,5 cm kawałek imbiru bardzo drobno posiekany lub starty na tartce

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.czteryfajery.pl/2019/10/rozgrzewajaca-zupa-na-przeziebienie.html