tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI 500 g białej mąki gryczanej (+ do podsypywania) 150 g masła 150 g miodu (użyłem gryczanego) 100 g cukru kokosowego lub trzcinowego 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej (lub bezglutenowego proszku do pieczenia) ¼ łyżeczki soli 1 jajko PRZYGOTOWANIE Masło, miód oraz cukier przełóż do rondelka i gotuj przez kilka minut, aż cukier się rozpuści. Ciasto z tego przepisu się nie klei ani nie kruszy, jest plastyczne, łatwo się je formuje i – co więcej – pierniczki smakują prawie identycznie jak te na mące pszennej (pod warunkiem wybrania mąki białej z niepalonej gryki). W wersji wegańskiej, zamiast miodu, możecie wybrać syrop z daktyli lub z agawy, masło zastąpić można z powodzeniem olejem kokosowym, a zamiast jajka wymieszać łyżkę mielonego lnu z 50 ml wrzątku. W składnikach zachęcam do skorzystania z cukru kokosowego, który nada ciasteczkom cudownego karmelowego smaku, a w dodatku jest znacznie zdrowszy, jednak z powodzeniem możecie go zamienić na cukier trzcinowy albo erytrytol czy ksylitol. Szukając opcji bez gluta, przerobiłem kilka rodzajów mąk: kokosową, migdałową, z topinamburu, ryżową i kasztanową, ale zdecydowanie te z mąki gryczanej najbardziej przypominają mi te klasyczne. Tym sposobem możecie stworzyć idealne dla Was pierniczki z mąki gryczanej, które spełnią Wasze wymagania, co do zdrowszych wypieków zgodnych z przekonaniami o żywieniu. Z kubkiem herbaty smakują wyjątkowo dobrze! Bezglutenowe pierniczki z mąki gryczanej Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do schłodzenia. Schłodzone ciasto rozwałkuj na 2-3 mm i wycinaj z niego pierniczki. Przepisów na nie przerobiłem w swoim życiu naprawdę sporo i chyba każdego roku robię je trochę inaczej.