Składniki na ok 24 szt: 100g miodu + 1 łyżka gorącej wody, 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (KLIK – przepis), 4 utłuczone w moździerzu goździki, 300g mąki pszennej, 30g masła, 8 czubatych łyżeczek cukru, 1 duże jajko, 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej + 2 łyżki przegotowanej wody, 1 białko do smarowania pierników, ok 24 migdały bez skórki Przygotowanie: Czas – ciasto na pierniki całuski możesz przygotować wcześniej i zostawić je w lodówce na noc. Przechowywanie – pierniczki całuski możesz upiec na ostatnią chwilę lub na 2 tygodnie przed Świętami. Na Blogu znajdziesz wiele przepisów na pierniki, od tych klasycznych po wegańskie, odchudzone i na śmietanie. – z ciasta na pierniczki całuski możesz również przygotować krajankę [KLIK – przepis]. Mąkę przesiej na stolnicę, połóż na niej masło i posiekaj je nożem na drobne kawałki. Śledź po pierzynką – pozycja obowiązkowa na Święta i Sylwestra https://www.zjem-cie.pl/sledz-pod-pierzynka/ Barszcz czerwony na zakwasie – tradycyjny i prosty Do tego są porady, jak prawidłowo przechowywać jedzenie w lodówce oraz receptura na domowy płyn do sprzątania tylko z 2 składników, które masz w kuchni. Pierniczki całuski – rady: Przyprawa piernikowa – możesz ją własnoręcznie przygotować, lub użyć gotowej mieszanki, np. z Cykorii. Ciasto uformuj w kulę, schowaj je do miseczki z przykryciem i odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Kształt – pierniczki całuski możesz wykrawać foremkami, ale ja tym razem postawiłam na klasyczną szklankę. Pierniczki całuski, to stary i sprawdzony przepis na pierniki z migdałami. E-booka z przepisami na nadprogramowe białka, żółtka, skórki po cytrusach i laski po wanilii. Piernik na ostatnią chwilę – nie musi leżakować 🙂 Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości 1/2 centymetra i wykrawaj z niego pierniczki. Zobacz też inne świąteczne przepisy: Aby poznać przepis, wystarczy, że klikniesz na wybrany przez siebie link lub zdjęcie potrawy / deseru. Możesz je upiec na ostatnią chwilę. A teraz przyszedł czas na pierniki, które nie muszą tygodniami mięknąć. Gotowe pierniczki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i udekoruj migdałami.