Lukier królewski (na 12 sztuk): 1 białko około 200 g cukru pudru kilka kropli soku z cytryny dodatkowo: 12 malutkich ciepłych lodów (dostępnych często pod nazwą Schokoküsse) lub wafelków do lodów Krem maślany (na 12 sztuk): 200 g masła w temperaturze pokojowej 2 szklanki cukru pudru 200 g serka Philadelphia w temperaturze pokojowej w temperaturze pokojowej kilka kropli olejku migdałowego (opcjonalnie) zielony barwnik w proszku lub paście Dodatkowo: cukrowe posypki cukier puder lub srebrny barwnik w proszku PRZYGOTOWANIE Babeczki makowo-marcepanowe Masło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. SKŁADNIKI Babeczki makowo-marcepanowe (12 sztuk): 150 g masła w temperaturze pokojowej ½ szklanki cukru 2 jajka 100 ml mleka 3 łyżki maku skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 szklanki mąki 200 g marcepanu Babeczki korzenno-czekoladowe (12 sztuk): 150 g masła w temperaturze pokojowej ½ szklanki cukru 100 g gorzkiej czekolady 2 jajka 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej 1,5 szklanki mąki Lukier królewski Białka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny na niskich obrotach miksera (powinno to zająć około 10 minut). Podaję dwa przepisy na babeczki do wyboru: jedne z makiem i marcepanem, aromatyzowane skórką pomarańczową, a drugie czekoladowe z przyprawami korzennymi. Lekko schłodzony krem umieść w szprycy lub rękawie cukierniczym z końcówką w formie gwiazdki. Babeczki korzenno-czekoladowe Masło utrzyj z cukrem do białości, wbij kolejno jajka, dalej ubijając. 😀 W każdym razie te urocze babeczki choinki mogą stać się piękną ozdobą na świątecznym stole. Na wstępie winien jestem małe wyjaśnienie: choinki miały być w założeniu, jednak chyba bliżej im do bożonarodzeniowych kaktusów. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz przyprawą korzenną i dokładnie wymieszaj. Jeśli jednak już macie swoje ulubione muffinki, to nie zastanawiajcie się i skorzystajcie z własnego przepisu. Babeczki choinki Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie połącz. Krem maślany Masło utrzyj do białości, a następnie łyżka po łyżce dodawaj cukier puder, nie przerywając miksowania. Babeczki wstaw do lodówki na kilka godzin, aby krem zastygł. Piecz 20 minut w 180ºC do suchego patyczka.