Składniki: - Buraki podłużne 1 kg - liść laurowy 2 - Ziele angielskie 5 - Pieprz w Ziarkach 5 - Czosnek 5 dużych ząbków - Woda 1 l - Sól łyżka Przygotowanie: Buraki cienko obrać ze skórki. Zakwas zlać do butelek po ok 5-7 dniach w zależności od tego jak mocny chcemy otrzymać zakwas. Zakwas zlać do butelek po ok 5-7 dniach w zależności od tego jak mocny chcemy otrzymać zakwas. Jeśli w czasie kiszenia czosnek nam wypłynie najlepiej do wyłowić i wyrzucić gdyż może powodować pleśnienie. Jeśli w czasie kiszenia czosnek nam wypłynie najlepiej do wyłowić i wyrzucić gdyż może powodować pleśnienie. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Na dno wyparzonego słoika wrzucić kilka plastrów buraka, a następnie wszystkie przyprawy i obrany czosnek. Ważne aby czosnek był cały czas pod wodą. Ważne aby czosnek był cały czas pod wodą. Jeśli postanie piana to zbieramy ją czystą łyżką i lekko mieszamy zakwas. Jeśli postanie piana to zbieramy ją czystą łyżką i lekko mieszamy zakwas. Bardzo ważne żeby buraki były przykryte całkowicie wodą. Bardzo ważne żeby buraki były przykryte całkowicie wodą. Buraki pokroić w grubsze plastry.