Składniki: 3 jajka, białka i żółtka osobno 200 g płynnego miodu 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 125 g masła 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%) 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 słoik dżemu śliwkowego (290 g) 1 słoik powideł śliwkowych (290 g) 120 g gorzkiej lub mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki 30% Piernik z nadzieniem śliwkowym to mój hit na świąteczny stół. Piernik z tego przepisu zawsze wychodzi mięciutki, pachnący przyprawami korzennymi, niesamowicie wilgotny i nie za słodki. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta czy też przepisy na Boże Narodzenie. Piernik z nadzieniem śliwkowym to już klasyk na polskich stołach. Uwielbiam, gdy podczas przygotowywania piernika czy pierniczków, w domu unosi się przepyszny zapach przypraw korzennych.