Kruche babeczki z borówkowym kremem serowym

Magdalena
Ciasta
02.02.2019 12:46
Kruche babeczki z borówkowym kremem serowym

Składniki: Na kruche babeczki (spody): na około 18 sztuk 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru pudru 2 żółtka szczypta soli Na krem: 200 g chudego lub półtłustego twarogu 250 ml śmietanki 30% (zimnej) 4 łyżki cukru pudru 1 pełna łyżka sproszkowanych owoców borówki amerykańskiej LyoBio Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy kruche babeczki (spody): Dziś chciałabym podzielić się z Wami nie tylko pysznym przepisem na kruche babeczki z borówkowym kremem serowym, ale również napisać Wam kilka słów o liofilizowanych borówkach. A teraz czas na pyszny przepis na kruche babeczki z borówkowym kremem serowym. Warto wiedzieć, że do otrzymania 1 kg liofilizatu potrzeba aż 10 kg świeżych borówek amerykańskich, a sam proces polega na suszeniu poprzez mrożenie w temperaturze -40 stopni. Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy na lekko (!) podsypanym mąką blacie/macie na grubość około 3-4 mm. Z ciasta formujemy kulę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki smarujemy cieniutko roztopionym masłem (przy pomocy pędzelka). Kruche babeczki z borówkowym kremem serowym (na bazie borówki liofilizowanej) Borówka amerykańska stosowana jest w celu poprawy pamięci, zapobiega nadciśnieniu, jest skuteczna w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych, może również zapobiegać marskości wątroby i wspomagać pracę oczu. Na każdą foremkę z ciastem nakładamy odpowiedniej wielkości kawałek folii aluminiowej, delikatnie dociskając. Dlatego z ich właściwości i pięknego koloru (fioletowe kremy, masy, koktajle aż cieszą oczy) powinniśmy korzystać przez cały rok. Liofilizacja pozwala zachować właściwości odżywcze borówek, w tym cenne dla zdrowia antocyjany, witaminy i minerały, dzięki czemu także poza sezonem możemy uzupełniać ich niedobory. Po upieczeniu zostawiamy kruche spody aż wystygną i dopiero je wyciągamy z foremek. Przygotowujemy krem: Do miski przekładamy nasz ser, dodajemy pełną łyżkę sproszkowanych owoców borówki amerykańskiej i zaczynami ostrożnie miksować. Główną zaletą liofilizowanych owoców jest fakt, że można używać ich przez cały rok. Cały owoc (te głównie lądują u mnie w owsiankach, jaglankach czy też zdrowych domowy batonach) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Moim ostatnim odkryciem są liofilizowane owoce borówki amerykańskiej LyoBio – całe lub sproszkowane. Naszą borówkową masę serową nakładamy do szprycy i napełniamy kruche spody. Nie musimy wykorzystać całej śmietanki (wszystko zależy od użytego sera), dlatego dolewamy ją stopniowo. Dzięki temu nasze kruche spody zachowają odpowiedni kształt.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/kruche-babeczki-z-borowkowym-kremem-serowym-na-bazie-borowki-liofilizowanej/