Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na śledzie: Śledź z żurawiną Czas przygotowania: 30 minut + marynowanie Składniki: 6 filetów śledziowych 2 czerwone cebule 1/3 szklanki soku pomarańczowy (najlepiej świeży wyciśnięty, a nie z kartonu) 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/3 łyżeczki cukru sól morska czarny mielony pieprz olej do smażenia 1 łyżeczka masła Wykonanie: Około 5 godzin przed przygotowaniem śledzi żurawinę wsypujemy do miseczki, zalewamy je sokiem, przykrywamy. Lekko słonawa ryba przykryta kołderką z cebuli i żurawiny uduszonych w soku pomarańczy będzie idealnym daniem na wigilijny stół. Głównym bohaterem dzisiejszego wpisu będzie pyszna rybka, jedna z najbardziej popularnych na świątecznym stole, czyli śledź. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła.