Klasyczna strucla makowa

Pati
Boże Narodzenie
14.12.2019 14:05
Klasyczna strucla makowa

Makowiec polałam lukrem na bazie soku z pomarańczy – i to był strzał w dziesiątkę, bo muszę przyznać, że te na bazie soku z cytryny to nie moja bajka 😀 Klasyczna strucla makowa Składniki: Ciasto: 500 g mąki + trochę do podsypania 30 g cukru 30 g cukru wanilinowego około 200 ml ciepłego mleka 4 żółtka 50 g masła 25 g świeżych drożdży Do soku z połowy pomarańczy stopniowo dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy, aż uzyskamy konsystencję gęstego jogurtu (u mnie było to około 1,5 szklanki cukru pudru, ale każdy cukier jest inny 🙂 ). Dodajemy do nich około 50 ml ciepłego mleka i odstawiamy na około 10 minut, żeby zaczęły pracować. Ciasto przekładamy do miski, oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około godzinę w ciepłym miejscu aż co najmniej podwoi swoją objętość. Makowiec owijamy papierem do pieczenie, jak cukierka, pozostawiając trochę zapasu (około 2 cm) i pozostawiamy na 10-15 min do podrośnięcia. Podrośnięte ciasto pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) owinięte papierem przez około 50-60 minut. Ciasto smarujemy masą makową pozostawiając z jednej strony około 3 cm. wolnego miejsca. Następnie rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Rozpoczynamy zwijanie strucli, na początku boki zawijamy lekko do środka, żeby masa nie wypłynęła, następnie zwijamy ją tworząc roladę. Zagniatamy ciasto przez około 10 minut. Dzisiaj Kochani przepis na jedno z klasycznych ciast Bożonarodzeniowych. Później dodajemy pozostały cukier, cukier wanilinowy, żółtka oraz roztopione masło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/desery/ciasta/klasyczna-strucla-makowa