Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

Magdalena
Obiad
14.12.2019 11:18
Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

Na ciasto: 1000 g mąki pszennej + do podsypania 50 g świeżych drożdży duża szczypta cukru szczypta soli 80 g masła lub margaryny 1 i 4/5 szklanki mleka (dwie niepełne szklanki) 2 jajka klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków czarnuszka lub sezam do posypania pierożków Na farsz: 250 g kiszonej kapusty (u mnie z marchewką) 3-4 kulki ziela angielskiego pół puszki farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby świeżo mielony pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Przygotowujemy ciasto. Tak przygotowane pierogi możecie podać zarówno na Święta, jak i na każde przyjęcie – ja na pewno przygotuje je również na Sylwestra. Gdy ciasto powiększy swoją objętość, odrywamy po kawałku i rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie (na grubość 2-3 mm). Składniki wystarczy podzielić na dwie części: 500 g mąki, 1 niepełna szklanka mleka, 25 g drożdży… itd). Miłego dnia moi drodzy i… nie zapomnijcie dać znać jak Wam smakowały drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami z mojego przepisu. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Odstawiamy na chwilę na bok. Składniki: (na około 80-90 sztuk, w zależności od wielkości pierogów) Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wbijamy jajka i dodajemy posiekane na kawałki masło (lub margarynę). Każdą partię drożdżowych pierożków pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, w połowie pieczenia można włączyć termoobieg). W tym czasie przygotowujemy składniki na farsz. Pierogi układamy w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Tym razem postawiłam na ekspresowe rozwiązanie i użyłam gotowego farszu grzybowego do pierogów Leśne Skarby. Podczas wyrabiania rękę można posypywać mąką ( nie sypiemy mąki za dużo, by ciasto nie było zbyt twarde). Przepis na tradycyjne pierogi podawałam Wam już w tamtym roku. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole? Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami Święta już tuż tuż. Pyszne drożdżowe ciasto i szybki, dobrze doprawiony farsz, to podstawa tych pieczonych pierogów.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/drozdzowe-pierozki-z-kapusta-i-grzybami/