Składniki na biszkopt z gal aretką i mascarpone ( blaszka 28×23 cm) : Ciasto: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (150 g) 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (200 g) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g) Masa: 400 ml śmietany 30% 250 g sera mascarpone pół szklanki cukru (100 g) łyżeczka olejku waniliowego (można pominąć) Poncz: pół kieliszka miodówki (albo innego alkoholu) pół szklanki wody Ponadto: 2 galaretki (dałam truskawkowe) 600 ml wody Przygotowanie Jajka powinny być w temperaturze pokojowej – jeśli właśnie wyjęliśmy je z lodówki, a chcemy już przygotować ciasto, wkładamy je na kilka minut do ciepłej wody. Kiedy widzimy, że galaretka zaczyna tężeć wylewamy ją ostrożnie na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki na jakieś 2-3 godziny. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 30 cm upuszczamy blaszkę na podłogę czy blat kuchenny. Puszysty biszkopt nasączony miodówką, obłędny krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany oraz galaretka to połączenie, w którym się zakochacie. Śmietanę (schłodzoną w lodówce) ubijamy na wysokich obrotach robota na sztywno. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz olejek waniliowy, cały czas miksując na wolnych obrotach. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa równe blaty. 3/4 masy mascarpone przekładamy na spodnią warstwę biszkoptu i nakrywamy drugim biszkoptem. Biszkopt z galaretką i mascarpone to wyjątkowo pyszne ciasto, które zasmakuje wszystkim łasuchom. Zobacz inne przepisy na biszkopt z dodatkami: