Ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką

Magdalena
Ciasta
23.04.2020 11:13
Ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką

Koniecznie spróbujcie 🙂 Składniki: Na ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki (można też użyć zwykłej mąki pszennej) 250 g masła lub margaryny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru 4 żółtek jaj Na piankę: 4 białka jaj 3/4 szklanki cukru 2 opakowania budyniu waniliowego (2×40 g) 1/4 szklanki oleju rzepakowego Na koniec wykładamy resztę naszego ciasta – odrywamy małe kawałki ciasta w palcach tworząc z nich cienkie łatki (ciasto można też włożyć do zamrażalnika, a następnie zetrzeć na tarce na dużych oczkach). Ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką. My polecamy Wam jabłka marki AMELA O marce AMELA Marka AMELA, to jabłka produkowane od roku 2018 w innowacyjnej technologii bez pozostałości pestycydów, opracowanej przez partnerów Klastra Polska Natura i wdrożonej przez sadowników z gminy Błędów w województwie mazowieckim. Na warstwę jabłkową: około 1,5-2 kg jabłek około 1,5 łyżki płynnego miodu mielony cynamon opcjonalnie 1 łyżeczka soku z cytryny (dziś nie dałam) Dodatkowo: kilka truskawek (u mnie 10 szt, ale można dać więcej) cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Spód formy (u mnie 24×24 cm, ale można użyć tortownicy 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy tłuszczem. A te jabłka, których nie zjemy na surowo, wykorzystajcie do zrobienia pysznego ciasta z truskawkami, warstwą jabłkową i budyniową pianką. Zagniatamy ciasto, wkładamy do lodówki na około 1 godzinę (lub na krócej do zamrażalnika). W tym czasie obieramy jabłka, ścieramy na dużych oczkach i przekładamy na patelnię. Na to delikatnie wykładamy budyniową piankę (może wydać się Wam, że jest jej mało, ale spokojnie pianka się powiększy podczas pieczenia). Podpiekamy spód na złoty kolor około 12-15 minut (czas może być różny w zależności od piekarnika). Ciasto wkładamy do piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy około 40-45 minut do ładnego zarumienienia ciasta z wierzchu. Jabłka te są owocem unikalnym w skali światowej ze względu na technologię uprawy oraz położenie geograficzne sadów. Ale często nie mam jak go upiec, bo w naszym domu jabłka znikają w mgnieniu oka. Nasze łatki z ciasta układamy obok siebie na piance. Takie ciasto idealnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty, jak również na różne uroczystości. Na piankę układamy w odstępach połówki truskawek. Oprószamy cynamonem, dodajemy miód i sok z cytryny (opcjonalnie) i smażymy kilka minut, aż powstanie a la mus. Resztę ciasta zostawiamy w lodówce lub wkładamy do zamrażalnika.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.slodkieokruszki.pl/ciasto-z-truskawkami-warstwa-jablek-i-budyniowa-pianka/