Bezglutenowy piernik z masą i orzechami Składniki na blachę 18×18 cm CIASTO 1 duże jajko 30g miodu (u mnie rzepakowy) 45 g masła 40 g cukru 50 g mleka w temperaturze pokojowej 70 g jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 40 g powideł śliwkowych 6 g gorzkiego kakao 100g mąki bezglutenowej np 40 g maki ryżowej 10 g mąki owsianej 15 g mąki kukurydzianej 20 g skrobi kukurydzianej 15 g mąki gryczanej 1-2 łyżeczki przyprawy piernikowej 3/4 łyżeczki sody KREM 5 g żelatyny 50 g mleka 20-30 g cukru pudru 100 g mascarpone 200 g kremówki ( u mnie 32%) 80 g powideł śliwkowych NASĄCZENIE 60 g przegotowanej wody 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1/2 łyżeczki cukru pudru WIERZCH 70-80 g pokruszonych orzechów włoskich 30 g czekolady (u mnie po 15g deserowej i mlecznej) 30 g kremówki Bezglutenowy piernik z masą i orzechami – przygotowanie CIASTO Bezglutenowy piernik z masą i orzechami To połączenie piernika z powidłami z masą na bazie śmietanki kremówki i mascarpone. Ciasto upiekłam na blaszce o wymiarach 18 na 18 centymetrów, ale większe np 20×20 lub 21×21 cm też będą dobre – ciasto będzie troszeczkę niższe. Potrzymać na małym gazie 1-2 minuty, aż mieszanka będzie płynna (UWAGA – mieszankę należy podgrzać ale nie doprowadzać do wrzenia, cukier nie rozpuści się całkowicie). Bezglutenowy biszkopt piernikowy z masą mascarpone– to ciasto podobne do tego z tym, że podstawą jest lżejszy biszkopt piernikowy. Na koniec dodać mąkę z sodą i dokładnie wymieszać, do momentu aż nie będzie grudek. Odstawić na bok aby polewa trochę ostygła (polewa nie może być zbyt ciepła, żeby nie roztopiła masy). Bezglutenowy piernik z masą i orzechami najlepiej upiec tuż przed świętami, gdyż może być przechowywany tylko przez kilka dni, 4 a maksymalnie 5 dni w lodówce. Gotowe ciasto włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie podgrzać (nie gotować) na przykład w kuchence mikrofalowej i mieszać i momentu rozpuszczenia się żelatyny. Dodatkowo, jeśli powstała masa jest bardzo rzadka (aczkolwiek nie powinna), można poczekać 5-10 minut aby trochę zgęstniała – co chwilę należy ją sprawdzać. Pamiętajcie, że masa jedzona bez ciasta musi być słodka, gdyż ciasto piernikowe nie jest mocno słodkie, więc wszystko razem później się zrównoważy. UWAGA – aby mieć pewność, że masa nie wycieknie nam z blaszki, proponuje formę od wewnątrz wyłożyć folią spożywczą. POLEWA – rozprowadzamy na stężałej masie, czyli po około 2 godzinach od włożenia do lodówki. Następnie 2 łyżeczki masy przełożyć do mleka z żelatyną i dokładnie wymieszać. Wstawić na 10-15 minut do lodówki aby polewa stężała. Całość tworzy przepyszne ciasto, które w ciągu ostatnich dwóch tygodni stało się hitem u mnie w domu. KREM Żelatynę zalać zimnym mlekiem i odstawić na 10-15 minut. Postawić na mały gaz i cały czas mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia ze śmietanką.