Składniki na karkówkę po cygańsku: 1 kg karkówki wieprzowej 2 cebule 250 g pieczarek 100 g papryki konserwowej pół szklanki mąki pszennej sól, pieprz, papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy Zalewa: 3/4 szklanki wody 3 łyżki sosu sojowego (jeśli nie macie, można pominąć) 2 łyżki octu jabłkowego pól szklanki ketchupu pikantnego 90 g przecieru pomidorowego (mały słoiczek) łyżka musztardy 2 łyżki cukru czosnek granulowany, papryka ostra, sól i pieprz Przygotowanie Karkówkę kroimy w plastry grubości około 1,5 cm. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki, cebule w piórka, paprykę w paski. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy mięso, na nie pieczarki, cebulę i paprykę, a całość zalewamy zalewą. Karkówka po cygańsku to pyszne danie na rodzinny obiad albo na imprezę czy święta. Karkówkę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C (tryb góra-dół) przez około 2 godziny.