kołocz z serem

Krzysztof
Przepisy
26.09.2014 7:09
kołocz z serem

Przepis

Dla mnie to ciasto idealne, gdyż składa się z ukochanego ciasta drożdżowego, pachnącej wanilią masy serowej i maślanej kruszonki, prawdziwy smakowy raj :))) instrukcja sprawi, że zawsze się uda :))

ciasto drożdżowe:

370 gram mąki pszennej

35 gram drożdży

3/4 szklanki ciepłego mleka

3 łyżki cukru

1 całe jajo lub 2 żółtka

35 gram stopionego, schłodzonego masła

1,5 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego

masa serowa:

1250 gram sera półtłustego ( 4 kostki)

100 gram stopionego, schłodzonego masła

3/4 szklanki cukru

2 kopiaste łyżki cukru waniliowego

4 jaja

2 kopiaste łyżki budyniu waniliowego (jeśli ser jest mocno wilgotny)

rodzynki (opcjonalnie, ja nie dałam)

kruszonka:

110 gram miękkiego masła

3/4 szklanki cukru

1 szklanka mąki

1 łyżka cukru waniliowego

Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku, dodajemy 1 łyżeczkę mąki i 1 łyżeczkę cukru, dokładnie mieszamy, odstawiamy na 15 minut do "ruszenia".

Następnie mąkę przesiewamy z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym, dodajemy tłuszcz, jajo lub żółtka, rozczyn, zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli się mocno klei, dosypujemy odrobinę mąki, ciasto odstawiamy do omączonej miski, przykrywamy folią i zostawiamy do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, formę do ciasta o wymiarach 36x29 smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto, zostawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut do wyrośnięcia.

Wałeczek jest bardzo przydatny, polecam go zakupić.

Twaróg mielimy w maszynce (wystarczy 1 raz). Dodajemy do niego schłodzone masło, po jednym żółtku, cukier i cukier waniliowy, budyń i miksujemy dokładnie.

Z białek ubijamy sztywną pianę, wykładamy ją do masy serowej i mieszamy delikatnie łyżka, by wszystkie składniki się połączyły.

Na wyrośnięte ciasto wykładamy masę serową i wyrównujemy powierzchnię, następnie zagniatamy kruszonkę.

Kruszonkę formujemy w kulę, odrywamy z niej kawałki, rozpłaszczamy w rękach i układamy na masie serowej, by tworzyła "łatki"

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 55-60 minut, po wyłączeniu uchylamy lekko drzwi piekarnika i hartujemy ciasto przez 25 minut, następnie wyciągamy je na blat. Kroimy najlepiej po wystygnięciu, co zapewniam Was, jest ogromną torturą :)