Krok 4 Wyjmij upieczone nogi z piekarnika, wyciągnij z naczynia (tłuszcz zlej do słoika – smalec z gęsi i kaczki jest idealny do smażenia), odłóż na deskę lub talerz i przykryj folią aluminiową. Przepis na pieczone nogi z kaczki i gęś jest mega prosty: wstawiasz mięso do piekarnika i idziesz na spacer, sprzątasz mieszkanie, oglądasz seriale (niepotrzebne skreślić). Poziom trudności: Bardzo łatwe Przepisów na pieczoną kaczkę, albo pieczoną gęś znajdziesz w sieci mnóstwo, również na Niedzielnym Kucharzu (Jak dobrze upiec kaczkę, glazurowana kaczka pieczona z pomarańczami, pieczona gęś faszerowana kasza i grzybami). Odstaw nogi na blat kuchenny na 20 minut, najlepiej na godzinę. Super prosty przepis na pieczone nogi z kaczki znaleźliśmy w serwisie Simplyrecipes.com. Następnie przełóż nogi do naczynia do zapiekania i ułóż dość ciasno – nogi nie powinny być luźno rozłożone na blaszce. Super prosty i sprawdzony przepis na pieczone nogi z kaczki i gęsi. Chodzi o to, żeby piekły się w wytapianym tłuszczu – im są ciaśniej ułożone, tym głębiej będą zanurzone w tłuszczu. Po tym czasie podnieś temperaturę do 190 stopni i zapiekaj, żeby skórka była zrumieniona i chrupiąca – około 15 minut. Po tym czasie podnieś temperaturę do 190 stopni i zapiekaj, żeby skórka była zrumieniona i chrupiąca – około 15 minut. Metoda przypomina nieco technikę pieczenia elementów kaczki i gęsi – confit: obsmażone mięso zalewamy roztopionym smalcem kaczym lub gęsim i duszenie w tłuszczu. Ale znaleźć dobry przepis na pieczone nogi nie jest tak łatwo. Czas pieczenia: Nogi kaczki: 90 minut w temperaturze 140 stopni. Po podwyższeniu temperatury do 190 stopni miej oko na nóżki, żeby się za nadto nie przypaliły. Przy pomocy wykałaczki nakłuj skórę na nogach – rób to tak, żeby przedziurawić tylko skórę, nie naruszaj mięsa. Nogi gęsi: 110 minut w temperaturze 140 stopni.