Jesienne risotto z dynią i groszkiem

Martyna
Obiad
10.12.2019 19:28
Jesienne risotto z dynią i groszkiem

Gotowi? Składniki na 4-5 porcji: – 1l bulionu (lub 1l wody + 2 łyżki domowego koncentratu bulionu warzywnego) – 450g dyni – 225g groszku konserwowego – 200g ryżu Arborio – 50g parmezanu – 1 cebula – sok z 1/2 cytryny – 20 + 10g masła – sól, pieprz Dynię myjemy, osuszamy i wydrążamy miąższ. Na koniec przygotowywania risotto, ryż powinien być miękki na zewnątrz i twardawy w środku (al dente), nie powinien być wodnisty (nie jest powiedziane, że wykorzystamy cały bulion). Pieczona dynia jest niezwykle aromatyczna i świetnie pasuje do różnych dań na słodko i na słono, na zimno i na ciepło. (Odcinamy ogonki, dynię kroimy na pół i za pomocą łyżki usuwamy z wnętrza miękki miąższ wraz z pestkami) Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na roztopione 20g masła w dużej patelni. Najlepiej po dokładnym wymieszaniu przykrywać pokrywką, by bulion za szybko nie odparował, a ryż na spokojnie absorbował jego porcje. Potrzebujemy rondel na bulion i dużą patelnię na risotto. Jednakże, kluczem do idealnego risotto jest użycie bardzo dobrego bulionu oraz odpowiedniej metody jego wykonania, a z moim przepisem wyjdzie Wam ono wspaniałe bez trudu. Smażymy na małym ogniu, aż cebulka się zeszkli (ale by nie była zarumieniona). Całość (skórką do dołu) przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut do miękkości. Gotowe risotto zdejmujemy z ognia i odstawiamy jeszcze na minutę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://befitbestrong.pl/jesienne-risotto-dynia-groszkiem/