Składniki na masę serową: 1 kg mielonego twarogu 200 g serka mascarpone 5 jajek (L)+ 2 białka 150 g cukru 40 g mąki migdałowej 10 g skrobi ziemniaczanej 100 g masła skórka otarta z dwóch pomarańczy 1/4 łyżeczki mielonego anyżu 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub likieru amaretto Wykonanie : 1. Mąkę przesiewamy wraz z kakao i przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Składniki na kruche ciasto: 420 g szklanki mąki pszennej 50 g kakao 300 g masła 82% 140 g cukru 2 żółtka jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika szczypta soli Dodajemy dwa żółtka, sól oraz cukier a następnie krótko jedynie do połączenia się składników zagniatamy ciasto i natychmiast zawijamy w folię i chłodzimy min. 1 godzinę w lodówce. Na koniec dodajemy roztopione i ostudzone masło oraz startą skórkę z dwóch pomarańczy oraz ekstrakt lub likier. Do masy serowej bowiem wkrada się obłędna nuta marcepanu, która podbita została nutką pomarańczy oraz anyżu. Do masy serowej bowiem wkrada się obłędna nuta marcepanu, która podbita została nutką pomarańczy oraz anyżu. Podpiekamy spód przez 20 minut w 180 st C Wylewamy masę serową i ścieramy na wierzch drugą część ciasta. która u mnie pełni rolę patery ,jak i złote łyżeczki możecie kupić na stronie producenta AMBITION klikajcie tutaj http://ambition.pl. Jajka i dwa białka wbijamy do miski i ubijamy je z cukrem na puszystą masę. Dzisiaj krótko i na temat, wciąż jesteśmy w trakcie przygotowań do świąt, więc mam dla was sernik. Ciasto kruche kakaowe z nutką piernika dopełni całości.