: – 4-5 dużych jabłek – skórka z 1/2 pomarańczy – sok z 1/2 pomarańczy – 1/2 łyżeczki cynamonu Składniki na bezę: – 140g drobnego cukru – 3 białka – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej – szczypta soli SPÓD: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, sól, proszek do pieczenia oraz erytrol. 🙂 Składniki na spód o średnicy 25 cm: – 200g mąki orkiszowej 630 lub 700 – 100g zimnego masła – 50g erytrolu – 3 żółtka – 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na placek o średnicy większej niż forma. Ciasto w przygotowaniu jest niezwykle proste, mimo że może na takie nie wyglądać 🙂 a w smaku… Ciasto nakrywamy folią aluminiową (dno i boki), na spód wysypujemy obciążenie w postaci np. suchej fasoli lub ryżu. Następnie usuwamy folię wraz z obciążeniem i na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową, pieczemy 15 minut. Tak przygotowaną bezę wykładamy na ciasto i pieczemy 20 minut w 150 stopniach. Na koniec dodajemy cynamon i mieszamy. TARTA: Formę na tartę smarujemy masłem. Zauważyłam również, że chyba właśnie dlatego królują one u mnie na blogu, a Wy najczęściej z tych przepisów korzystacie. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy lub zagniatamy krótko ciasto ręką, łącząc składniki w gładką i jednolitą kulę. Od czasu do czasu chętnie wracam do tego przepisu, dlatego wciąż dziwię się, że od tylu lat zwlekam z jego publikacją. Dodajemy skórkę oraz sok z pomarańczy i gotujemy ok. 10 minut.