Widzimy je w sklepach, ale większość z nas ich nie zna: ten owoc ma magiczne właściwości!

Ewelina

Zdrowie

Dec. 4, 2019, 2:49 p.m.

Widzimy je w sklepach, ale większość z nas ich nie zna: ten owoc ma magiczne właściwości!

Kaki (znane też jako persymona lub sharon) to pomarańczowy owoc pochodzący ze strefy podzwrotnikowej. Wygodny do obrania i pozbawione pestki, przypominają smakiem dojrzałe śliwki lub żółte pomidory i świetnie nadaje się jako niskokaloryczny, odżywczy dodatek do dań słodkich i wytrawnych. Godny uwagi jest jednak przede wszystkim ze względu na jego prozdrowotne właściwości.


Mądrość chińskiej medycyny tradycyjnej

Owoce kaki są znane w chińskiej medycynie od tysięcy lat. Chińczycy cenią je przede wszystkim za właściwości sprzyjające leczeniu różnych dolegliwości zdrowotnych. Wystarczy garść liści tej rośliny, aby sporządzić napój, który nie tylko zmniejsza krzepliwość krwi i obniża ciśnienie, ale ma też właściwości antynowotworowe. Pity codziennie napar ma w ten sposób dobroczynny wpływ na cały nasz organizm.
Zdjęcie Widzimy je w sklepach ale większość z nas ich nie zna: ten owoc ma magiczne właściwości! #1

Zbawienny dla zdrowia napar

W Polsce dostępne są przede wszystkim owoce kaki, które nie ustępują prozdrowotnymi właściwościami naparom z liści tego drzewa. Dzięki dużej zawartości związków fitochemicznych wykazuje dobroczynne dla naszego organizmu działanie przeciwutleniające. Wysoka zawartość błonnika sprzyja trawieniu i oczyszczaniu, a bogactwo witamin i minerałów przewyższa wiele polskich owoców.


Kaki - wartości odżywcze (w 100 gramach owocu)

Wartość energetyczna - 70 kcal
Białko - 0.58 g
Tłuszcz - 0.19 g
Węglowodany - 18.59 g

Witaminy

Witamina A – 0.1627 mg
Witamina B6 - 0.100 mg
Witamina C – 7.5 mg
Witamina E – 0.73 mg
Witamina K - 2.6 µg
Tiamina – 0.030 mg
Ryboflawina – 0.020 mg
Niacyna - 0.100 mg
Kwas foliowy - 8 µg


Minerały

Cynk - 0.11 mg
Fosfor - 17 mg
Magnez - 9 mg
Potas - 161 mg
Sód – 1 mg
Wapń – 8 mg
Żelazo - 0.15 mg


Persymona - zbawienie dla wzroku

Wysoka zawartość prowitaminy A (beta-karotenu), znanej nam między innymi z marchewki, sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu wzroku. Dodatkowo zmniejsza potencjalne ryzyko występowania zwyrodnienia plamki żółtej, uszkodzenia soczewki i rozwoju zaćmy. Kaki będzie zatem świetnym remedium dla osób chcących do późnych lat życia zachować sokoli wzrok.

Zdjęcie Widzimy je w sklepach ale większość z nas ich nie zna: ten owoc ma magiczne właściwości! #2

Właściwości antynowotworowe owocu kaki

Wieloletnie badania przeprowadzane między innymi w Japonii (gdzie owoc ten jest znany i ceniony od wieków) wykazują potencjał persymony w przeciwdziałaniu rozwojowi nowotworów. Zawarte w nich substancje mogą wywoływać obumieranie komórek nowotworowych (proces ten w medycynie nazywamy apoptozą). Wszystko to dzięki wysokiej zawartości polifenoli, których odpowiednie dawki według badan nad białaczką hamowały rozrost i namnażanie komórek nowotworowych białaczki limfoblastycznej MOLT-4.


Regularnie jedzone kaki obniża poziom cholesterolu

W świecie, w którym niezdrowe nawyki żywieniowe stały się istną plagą wszystkich krajów wysoko rozwiniętych, jednym z najczęstszych problemów jest nieprawidłowy (zbyt wysoki) poziom cholesterolu. Badania przeprowadzone przez naukowców wykazały, że w porównaniu do grupy kontrolnej, grupa badanych, która regularnie spożywała owoce kaki zanotowała obniżenie trójglicerydów i cholesterolu LDL.


Kulinarne zastosowanie kaki

Zazwyczaj kojarzymy zdrowe produkty z niezbyt dobrym smakiem. W przypadku kaki jest jednak inaczej! Jeśli będziemy pamiętać przy wyborze owoców w sklepie, aby szukać tych miękkich i z dobrze wybarwioną skórką, dbanie o zdrowie będzie samą przyjemnością! Kaki możemy jeść na surowo z lub bez skórki. Należy jedynie starannie umyć owoce. Kaki będzie świetnym dodatkiem do kruchych i drożdżowych ciast. Znajdzie też zastosowanie w sosach do mięs i warzywnych gulaszach.