Znasz ten owoc? Pewnie już go gdzieś widziałeś, ale czy wiesz, co on potrafi?

Znasz ten owoc? Pewnie już go gdzieś widziałeś, ale czy wiesz, co on potrafi?
24Sty

Miechunka jadalna zwana też peruwiańską to bylina pochodząca z Ameryki Południowej rozpowszechniła się w wielu regionach świata, także w Polsce, uprawiana jest ze względu na swoje odżywcze walory, a także ozdobny charakter. Została odkryta przez Inków i nazwana "złotą jagodą" ze względu na prozdrowotne właściwości. W ostatnim czasie jest coraz bardziej doceniana, dlatego warto bliżej się jej przyjrzeć i poznać działanie składników mineralnych i witamin, w które obfituje.

Zdjęcie Znasz ten owoc? Pewnie już go gdzieś widziałeś, ale czy wiesz, co on potrafi? #1

Jak smakuje, wygląda i jak ją spożywać?

Okrągły owoc o pomarańczowej barwie ma średnice około 2 cm i schowany jest w jasnobrązowym kielichu z delikatnych płatków, który wyglądem przywodzi na myśl chiński lampion. Należy do gatunku warzyw psiankowatych, w skład których wchodzą również ziemniaki, papryka czy bakłażan. Jej miąższ jest delikatny, charakteryzuje się słodkim smakiem z wyraźną nutą kwasowości i lekkiej goryczy, porównywalny jest do smaku agrestu, ananasa lub kiwi.

Wyciągnięte z kielicha owoce, przypominają pomidorki koktajlowe. Po umyciu można je spożywać na surowo. Stanowią smaczny dodatek do sałatek, owsianek, deserów i ciast. Mogą być też serwowane w postaci przetworzonej jako dżemy, galaretki lub w formie nalewki. Wysuszone i sproszkowane są używane, by wzbogacić smak jogurtów i musli. Przyjemny smak i wartości witalne rośliny, wpływają na to, że coraz częściej znajduje zastosowanie w kuchni.

Zdjęcie Znasz ten owoc? Pewnie już go gdzieś widziałeś, ale czy wiesz, co on potrafi? #2

Moc zdrowia i wartości odżywczych

Jest dość kaloryczna, bo w 100 gramach owoców znajduje się około 70 kcal. "Złota jagoda" dostarcza organizmowi sporą dawkę witaminy C, a jak wiadomo, kwas askorbinowy jest przeciwutleniaczem odpowiedzialnym za walkę z wolnymi rodnikami, co ma wpływ na opóźnienie procesu starzenia. Wspiera też funkcje systemu immunologicznego.

Spożywając tę roślinę, wspieramy organizm w walce z przeziębieniem i infekcjami. Kolejną ważną cechą jest uszczelnianie naczyń krwionośnych, zmniejszenie ciśnienia krwi, co chroni przed miażdżycą. Następnymi zaletami jest wzmocnienie kości i stawów. Roślina zawiera także witaminę A, która wpływa na stan skóry, poprawia odporność, a przede wszystkim dba o wzrok. Witamina B wpływa korzystnie na system nerwowy i sprawność intelektualną, jest niezbędna w sytuacjach stresowych, łagodzi stany napięcia, poprawia samopoczucie.

Zamiast suplementować fosfor i wapń w tabletkach, lepiej sięgnąć po owoce Miechunki. Zawarte w niej pierwiastki pomagają w mineralizacji kości. Pestki rośliny mają działanie oczyszczające, są wskazane dla osób zmagających się z problemami trawiennymi. W ziołolecznictwie Physalis peruviana stosowana jest jako sposób na łagodzenie reumatyzmu, a także jako środek przeciwzapalny i moczopędny.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ