Świąteczny tort makowy z masą kajmakową

Kasia
Ciasta
03.12.2019 16:27
Świąteczny tort makowy z masą kajmakową

PRZYGOTOWANIE (duża blacha 36 x 25 cm): BISZKOPT: 4 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy ¾ szklani cukru 200 g mielonego maku KREM KAJMAKOWY: 500 g mascarpone puszka masy kajmakowej (około 460 g) 200 ml śmietanki 30% DODATKOWO: słoik konfitury wiśniowej na poncz 50 ml wody i 50 ml likieru kawowego do dekoracji kakao oraz starta gorzka czekolada PRZYGOTOWANIE: Pracę nad torcikiem zaczynamy od zalania maku wrzątkiem tak, by był on całkowicie przykryty wodą. Dolny blat nasączamy połową ponczu i wykładamy na niego konfiturę z wiśni. Ciasto zostawić w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Na pierwszy rzut idzie więc świąteczny torcik makowy i z masą kajmakową. Fantastycznie wilgotne makowy biszkopt przełożony wiśniową konfiturą i nie takim znów słodkim kremem kajmakowym, czekoladą i kakao. Na konfiturę wykładamy 2/3 masy kajmakowej i wyrównujemy. Masę przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy pozostałym ponczem oraz pozostałym kremem. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy stopniowo do masy makowej delikatnie mieszając. Ucieramy żółtka z cukrem wanilinowym na puch.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://gotujzgroszkiem.blogspot.com/2019/12/swiateczny-torcik-makowy-z-masa.html