Pierniczki ( miękkie po upływie doby )

Agnieszka
Ciasta
18.12.2015 7:15
Pierniczki ( miękkie po upływie doby )
  • Czas gotowania: 7 min
  • Czas przygotowania: 40 min

Składniki

Proporcja na około 40-50 sztuk.

- 2,5 szklanki mąki*

- 3/4 szklanki cukru

- 1 pełna łyżka płynnego miodu**

- 5 dag smalcu

- 2 pełne łyżki śmietany

- 1 łyżka kakao

- 1 jajko

- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

- 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika

Przepis

* szklanka o pojemności 250 ml

** im więcej miodu w pierniczkach, tym dłużej muszą leżakować aby zmięknąć.

Wszystkie składniki ciasta zagnieść ze sobą. W razie problemów ze sklejeniem należy posiłkować się śmietaną. Ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wykrawać foremkami kształty, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około dwóch centymetrów. Piec ok. 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 170'C.

Po upieczeniu wystudzić. Przełożyć do plastikowej miski. Wraz z ciastkami ułożyć jabłko przekrojone na 4 części ( ja dodatkowo umieściłam w miseczce skórkę z obranej pomarańczy ).

Po dobie można dekorować lukrem, czekoladą itp.