krewetki tygrysie (jeśli korzystasz z mrożonki, to należy je rozmrozić przed użyciem!) ▢ 6 szt. skrzydełka lub podudzia z kurczaka ▢ 100 g chorizo obrane ze skórki i pokrojone w plasterki ▢ 1 szt. papryka czerwona pokrojona w kostkę ▢ 100 g zielony groszek (jeśli korzystasz z mrożonki, to należy go rozmrozić przed użyciem!) ▢ 1/2 szt. kalafior startego na tarce na kawałki wielkości ryżu ▢ 150 ml białe wino ▢ 1/2 szklanki bulion drobiowy ▢ 2 szczypty szafran ▢ 1 łyżeczka papryka słodka ▢ sól himalajska, kłodawska lub morska do smaku ▢ pieprz do smaku Właśnie gotuję Zapobieganie wygaszaniu ekranu Składniki 1x 2x 3x ▢ 1 szt. cebula drobno pokrojona ▢ 3 ząbki czosnek posiekane w cienkie plasterki ▢ 3 łyżki oliwa z oliwek ▢ 150 g mieszanka owoców morza (jeśli korzystasz z mrożonki, to należy je rozmrozić przed użyciem!) ▢ 16 szt. Keto paella na ryżu z kalafiora Różne oblicza paelli Mi natomiast zależy na podbijaniu gęstości odżywczej potraw, więc w tym przypadku kalafior sprawdza się znacznie lepiej. Oznacz @modern.cavegirl lub dodaj tag #gotujęzmoderncavegirl ORIENTACYJNE MAKRO Wartości odżywcze Paella mixta Wielkość porcji 1 porcja Kalorie 394.6 % RWS* Tłuszcz 20.57 g 32 % Tłuszcze nasycone 4.91 g 31 % Tłuszcze trans 0.1 g Tłuszcze wielonienasycone 2.64 g Tłuszcze jednonienasycone 8.31 g Cholesterol 235.58 mg 79 % Sód 1383. Przy okazji przerabiania przepisu na paellę na wersję keto zauważyłam, że na blogu brak jest jakichkolwiek dań pochodzących z kuchni hiszpańskiej. Jeśli nie jesteście skłonni korzystać w tej roli z kalafiora, to można także użyć właśnie makaronu shirataki w kształcie ryżu. Paella mixta Modern Cavegirl Tradycyjne hiszpańskie danie w wersji zgodnej z dietą ketogeniczną, czyli keto paella to wspaniała potrawa w iście śródziemnomorskim stylu. 4 mg 60 % Potas 395.77 mg 11 % Węglowodany 8.6 g 3 % Błonnik 1.83 g 8 % Cukier 2.87 g 3 % Białko 37.31 g 75 % Witamina A 1312. Jednak dla włoskiego makaronu znalazł się zastępnik w postaci makaronu shirataki, trzeba było więc go znaleźć także dla ryżu w paelli. Jednak nie jest powiedziane, że nie da się stworzyć dania podszywającego się pod oryginał używając produktów dozwolonych na diecie ketogenicznej. Najwyraźniej trudniej je przerobić na zgodne z dietą ketogeniczną niż na przykład dania kuchni włoskiej. Jeśli korzystasz z marynowanych owoców morza, nie podsmażasz ich tylko dodajesz na sam koniec do dania i chwilę podgrzewasz. 22 IU 26 % Witamina C 34.21 mg 41 % Wapń 103.21 mg 10 % Żelazo 1.7 mg 9 % Węglowodany netto 6.77 g * Procentowe referencyjne wartości spożycia bazują na diecie 2000 kcal. Sposób przygotowania Kurczaka posypujemy solą i papryką i obsmażamy z obu stron na łyżce oliwy aż się lekko zrumienią. Ta mieszanka owoców morza, kurczaka, smażonych na oliwie warzyw oraz aromatycznych przypraw potrafi zawrócić w głowie! 🙂 Jeśli podobają Wam się treści prezentowane na moim blogu i chcecie okazać wsparcie dla mojej działalności, to zachęcam do postawienia mi wirtualnej kawy za pomocą poniższego przycisku 🙂 Mi w ogóle nie brakuje w niej prawdziwego ryżu… Ja swoją zakupiłam na allegro i sprawuje się całkiem nieźle, jednak używam jej głównie w roli naczynia do serwowania. Jeśli jesteście fanami kuchni hiszpańskiej, to na diecie ketogenicznej z pewnością brakuje Wam paelli. Dokładnie w taki sposób podaje się ją w Hiszpanii. Zdejmujemy, a na patelni ląduje mieszanka owoców morza oraz krewetki tygrysie, które smażymy przez 2-3 minuty. Spróbujcie, a z pewnością się zakochacie w tej potrawie! Dla produktów, których zabrakło w bazie, dane pochodzą z etykiety konkretnego produktu. Choć z pozoru mogłoby się wydawać, że jest inaczej… Dzięki niemu efekt wizualny jest zachowany, a smakowo w żaden sposób nie odbiega od oryginału…