Muffinki dyniowe z orzechową kruszonką Wilgotne muffinki dyniowe, pachnące cynamonem i imbirem z orzechową kruszonką na wierzchu 5 from 1 vote Print Recipe Pin Recipe Prep Time 20 mins Cook Time 25 mins Ingredients Kruszonka 50 g orzechów włoskich zmielonych 50 g mąki 3 łyżki cukru trzcinowego 60 g masła Muffinki 1 i 3/4 szklanki mąki u mnie orkiszowa 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej i mielonego imbiru 1 szklanka pure z dyni 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru trzcinowego 3 jajka Instructions Przygotować kruszonkę: Wystarczy wtedy trochę serka kanapkowego (albo mascarpone) ok 150 g wymieszać z żółtkiem i cukrem a następnie wykładać do foremki na muffinki łyżkę ciasta, na to łyżeczkę serka i na wierzch znów łyżkę ciasta. Można zostawić w postaci grudek (i schlodzić), ale ja najczęściej wyrabiam w zbite ciasto i wkładam do zamrażarki a potem ścieram na tarce Ciasto : w jednej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i wszystkie przyprawy. Notes Żeby zrobić pure z dyni trzeba najpierw upiec w piekarniku kawałki dyni ( ok 20-30 minut w 180 stopniach). Dziś przepis na najprostsze muffinki dyniowe, na zasadzie składniki suche wymieszaj z mokrymi. Ciasto na kruszonkę wyciągnąć z zamrażarki, zetrzeć na grubej tarce i posypać wierzch muffinek. Wtedy proste muffinki zmienią się w rarytas z niespodzianką w środku.