SEREK JAGLANY Z NERKOWCAMI I TRUSKAWKOWYM SOSEM

Desery
30.05.2018 7:50
SEREK JAGLANY Z NERKOWCAMI I TRUSKAWKOWYM SOSEM

5.0 from 5 reviews Serek jaglany z nerkowcami i truskawkowym sosem Drukuj Serek z orzechów nerkowca i kaszy jaglanej, podany z sosem truskawkowym Author: www.cookingforemily.pl Serves: 4 Ingredients ⅔ szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka ryżowego ⅔ szklanki orzechów nerkowca 350 g jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu albo syropu z agawy (lub więcej – do smaku) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sos truskawkowy: ½ kg truskawek 2 łyżki miodu Instructions Orzechy nerkowca zalać wodą i odstawić na całą noc. Gotować pod przykryciem aż kasza wchłonie całe mleko ( ok 15-20 min), nie mieszać tylko sprawdzać czy jest jeszcze płyn – w razie potrzeby dodać mleka. Dziś przedstawiam Wam nowe, jak dla mnie ekscytujące oblicze kaszy jaglanej – oto waniliowy serek jaglany z orzechami nerkowca. Można całość przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce, zjadać na śniadanie lub przekąską z ulubionymi dodatkami (owocami, orzechami czy granolą). Do orzechów dodać kaszę, jogurt, miód i ekstrakt waniliowy – całość razem zmiksować na gładką masę. Kaszę jaglaną włożyć do garnka i prażyć na małym ogniu przez ok 5-7 minut, mieszając często. Ja swój serek poporcjowałam i zamknęłam w słoiczkach razem z truskawkowym sosem. Orzechy nerkowca należy wcześniej namoczyć na noc, żeby zmiękły i po zblendowaniu były gładkie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://cookingforemily.pl/2015/06/serek-jaglany-z-nerkowcami-i-truskawkowym-sosem/