Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje!

Ewelina
Ciasta
25.10.2017 17:19
Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje!

Składniki

Rozmiar blachy: 24cmx28cm

Składniki na biszkopt biszkopt:

4 jajka

2/3 szklanki cukru

1/2 szklanki  mąki pszennej

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:

powstałą masę dzielimy na dwie części

1 litr mleka

3 żółtka

400 g miękkiego masła

7 łyżek cukru

2 budynie waniliowe bez cukru

1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej

2 kopiaste łyżki mąki pszennej

Dodatkowo do masy:

puszka brzoskwiń w syropie

3 łyżki nutelli

100 g czekolady

100 gram orzechów

Składniki na polewę:

100 ml śmietanki 30%

2 łyżki nutelli 2 łyżki masła

Ponadto:

2 opakowania herbatników maślanych

migdały

Przepis

Przygotowanie biszkoptu:

Białka miksujemy z dodatkiem ⅔ szklanki cukru. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo 4 żółtka.

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #1

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #2
Do tak przygotowanej masy przesiewamy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia.
Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #3
Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #4
Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #5

Całość ponownie miksujemy i przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni.

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #6

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #7

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #8

Przygotowanie masy budyniowej:

W misce łączymy ze sobą szklankę mleka, 3 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwa opakowania budyniu waniliowego. Całość dokładnie miksujemy.

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #9

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #10

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #11

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #12

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #13
Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #14

W garnku zagotowujemy 3 szklanki mleka z dodatkiem 7 łyżek cukru. W momencie gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego naszą mieszankę budyniową i dokładnie mieszamy. Powstałą masę odstawiamy do ostygnięcia.

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #15

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #16

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #17

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #18

W misce miksujemy 400 gram miękkiego masła. Do masła dodajemy stopniowo ostudzoną masę budyniową. Całość dokładnie miksujemy. Powstałą masę dzielimy na dwie części.

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #19

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #20

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #21

Do pierwszej części masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i dokładnie mieszamy.

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #22

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #23

Do drugiej części masy dodajemy stobno pokrojoną czekoladę, orzechy oraz 3 łyżki nutelli. Całość dokładnie mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #24

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #25

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #26

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #27

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #28

Na nasączony syropem z brzoskwiń biszkopt wykładamy kolejno masę budyniowo-brzoskwiniową, herbatniki, masę czekoladowo-budyniową.

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #29

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #30

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #31

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #32

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #33

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #34

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #35

Na wierzch ciasta wykładamy herbatniki, które następnie polewamy polewą czekoladową, którą wykonaliśmy z połączenia śmietanki 30%, masła oraz nutelli.

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #36

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #37

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #38

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #39

Tak przygotowane ciasto posypujemy migdałami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto jest pyszne i na pewno zachwyci naszych gości.

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #40

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #41

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #42

Zdjęcie Ciasto Ambasador - na wyjątkowe okazje! #43