Składniki
Rozmiar blachy: 24cmx28cm
Składniki na biszkopt biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę budyniową:
powstałą masę dzielimy na dwie części
1 litr mleka
3 żółtka
400 g miękkiego masła
7 łyżek cukru
2 budynie waniliowe bez cukru
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
Dodatkowo do masy:
puszka brzoskwiń w syropie
3 łyżki nutelli
100 g czekolady
100 gram orzechów
Składniki na polewę:
100 ml śmietanki 30%
2 łyżki nutelli 2 łyżki masła
Ponadto:
2 opakowania herbatników maślanych
migdały
Przepis
Przygotowanie biszkoptu:
Białka miksujemy z dodatkiem ⅔ szklanki cukru. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo 4 żółtka.
Całość ponownie miksujemy i przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciasto pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 160 stopni.
Przygotowanie masy budyniowej:
W misce łączymy ze sobą szklankę mleka, 3 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 1 łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwa opakowania budyniu waniliowego. Całość dokładnie miksujemy.
W garnku zagotowujemy 3 szklanki mleka z dodatkiem 7 łyżek cukru. W momencie gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego naszą mieszankę budyniową i dokładnie mieszamy. Powstałą masę odstawiamy do ostygnięcia.
W misce miksujemy 400 gram miękkiego masła. Do masła dodajemy stopniowo ostudzoną masę budyniową. Całość dokładnie miksujemy. Powstałą masę dzielimy na dwie części.
Do pierwszej części masy dodajemy pokrojone w drobną kostkę brzoskwinie i dokładnie mieszamy.
Do drugiej części masy dodajemy stobno pokrojoną czekoladę, orzechy oraz 3 łyżki nutelli. Całość dokładnie mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników.
Na nasączony syropem z brzoskwiń biszkopt wykładamy kolejno masę budyniowo-brzoskwiniową, herbatniki, masę czekoladowo-budyniową.
Na wierzch ciasta wykładamy herbatniki, które następnie polewamy polewą czekoladową, którą wykonaliśmy z połączenia śmietanki 30%, masła oraz nutelli.
Tak przygotowane ciasto posypujemy migdałami i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto jest pyszne i na pewno zachwyci naszych gości.