Tort truskawkowy Frasier z kremem bawarskim

Łukasz
Ciasta
04.07.2020 10:31
Tort truskawkowy Frasier z kremem bawarskim

No i sama jego prezencja to w końcu istna Francja-elegancja, czyż nie? 🙂 Tort truskawkowy Fraisier z kremem bawarskim Wydrukuj przepis Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Migdałowe blaty: 6 białek (rozmiar L) szczypta soli 200 g cukru 200 g mielonych migdałów (bez skórek) 50 g mąki pszennej Truskawkowy krem bawarski: 6 żółtek 125 g cukru 400 ml pełnotłustego mleka 250 g truskawek 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią 3 łyżki żelatyny (30 g) 500 ml śmietany kremówki 36% Coulis truskawkowe: 250 g truskawek 50 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 1 kg truskawek 1 łyżeczka masła PRZYGOTOWANIE Migdałowe blaty Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Oryginalny przepis na truskawkowiec (jak możemy przetłumaczyć tę francuską nazwę) składa się z dwóch warstw biszkoptu genueńskiego przełożonych crème pâtissière lub crème diplomate, które skrywają całe mnóstwo świeżych truskawek. Również dosyć ciężkie nadzienie podmieniłem na crème bavaroise, czyli krem bawarski, który jest lekki i puszysty, a za sprawą dodatkowego musu z truskawek smakuje niczym pełnia lata. Gotowy tort truskawkowy wstaw do lodówki na minimum 3 godziny (a najlepiej całą noc) do całkowitego stężenia, a następnie delikatnie oddziel od rantu formy. Truskawkowy krem bawarski Truskawki oczyść z szypułek i zmiksuj blenderem na purée. (Do wierzchniej warstwy coulis możesz dodać łyżeczkę żelatyny rozrobioną w odrobinie wrzątku, dzięki czemu truskawki będą się trzymać na miejscu). Żółtka ubij z cukrem oraz ekstraktem waniliowym na biały puch za pomocą trzepaczki lub miksera. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem, następnie na małych obrotach stopniowo dodawaj tężejącą masę jajeczną. Za pomocą szpatułki nałóż krem bawarski na boki tak, aby pokryć truskawki oraz brzeg formy. Pozostały krem wymieszaj z truskawkami pokrojonymi w kostkę i wypełnij nim środek formy. Ja jednak postanowiłem trochę zabawić się klasyką i zamiast tradycyjnego biszkoptu przygotowałem delikatne migdałowe blaty na białkach, które smakiem przypominają makaroniki. Migdały wymieszaj z mąką, a następnie dodawaj je partiami do ubitych białek, mieszając masę delikatnie łyżką lub trzepaczką. Z tym ciastem jest wprawdzie trochę zachodu, ale efekt jest zdecydowanie wart każdej minuty spędzonej w kuchni. Dodaj cukier oraz sok z cytryny i wstaw na mały ogień. Mój tort truskawkowy Fraisier pokryłem dodatkową warstwą coulis, które nie tylko w sposób piękny i naturalny zdobi ciasto, ale nadaje mu jeszcze więcej świeżości. Następnie masę szybko schłodź w misce z zimną wodą i najlepiej lodem. Odlej pół szklanki i rozprowadź w nim żelatynę (możesz ją również najpierw namoczyć w 30 ml zimnej wody). Część z nich przekrój na połówki — posłużą do dekoracji boków ciasta. Coulis truskawkowe Truskawki pozbaw szypułek, zmiksuj blenderem na purée i przelej do rondelka. Na wierzch ciasta ułóż drugi bezowy blat (również do góry nogami) i delikatnie go dociśnij do kremu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/07/tort-truskawkowy-fraisier.html