Ciasto czekoladowe: - 100 g masła - 100 g gorzkiej czekolady, min. 70% - 100 g mąki pszennej - 100 g cukru - 3 jajka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Sernik: - 800 g twarogu sernikowego w wiaderku - 200 g mascarpone - 100 g cukru pudru - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 4 łyżeczki żelatyny (ok. 16 g) Galaretka wiśniowa: - 2 galaretki wiśniowe (na 500 ml wody każda) - 750 ml wrzątku - 500 g drylowanych wiśni (świeżych lub mrożonych) Dodatkowo: - 50 ml Kirschu lub wiśniówki - 250 ml śmietany kremówki 36% - 2 łyżki cukru pudru - 2 kostki czekolady deserowej - garść czereśni lub wiśni PRZYGOTOWANIE Ciasto czekoladowe - Czekoladę połam i rozpuść w kąpieli wodnej (kładąc miskę nad garnek z gotującą się wodą). 🙂 Mój przepis na sernik z Czarnego Lasu bazuje na tradycyjnym czekoladowym spodzie, który nasączyłem nie czym innym, jak wiśniówką. Ciasto wstaw z powrotem do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. W dodatku na zimno, bo w końcu mamy lato i ciasta z galaretką smakują wtedy najlepiej. Przed podaniem: - Ciasto wyjmij delikatnie z rantu formy. - Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. - Żelatynę wymieszaj najpierw z 4 łyżeczkami zimnej wody, a następnie wlej 4 łyżki wrzątku i dokładnie ją w nim rozprowadź. Gdy zacznie tężeć, wymieszaj ją z wiśniami (mrożone należy wcześniej rozmrozić) i wylej ją na wierzch sernika. Oczywiście sernik z Czarnego Lasu nie może się obyć bez solidnej porcji wiśni, które postanowiłem utopić w galaretce. Schwarzwälder Kirschtorte, czyli tort z Czarnego Lasu to jedno z moich ulubionych ciast (przepis znajdziecie tutaj). Przełóż ją do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i udekoruj nią wierzch ciasta. Wierzch ciasta ozdobiłem tradycyjnie bitą śmietaną, odrobiną deserowej czekolady i czereśniami (nie mogłem znaleźć wiśni z ogonkami). Kolejno przygotowałem lekką masę serową na bazie twarogu z mascarpone. Jeżeli kochacie wiśnie w deserach, to musicie koniecznie przygotować taki sernik z Czarnego Lasu tego lata. - Twaróg sernikowy wymieszaj za pomocą miksera lub trzepaczki z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Do jeszcze ciepłej czekolady dodaj pokrojone w kostkę masło i ubij mikserem bądź trzepaczką do powstania gęstej i jednolitej masy. Ciasto wstaw do lodówki na 2-3 godziny do stężenia.