Dodatkowo prosty sos pomidorowy: około 250 g przecieru z pomidorów (nie koncentratu) lub krojone pomidory z puszki 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 0,5 łyżki oregano lub przyprawy do pizzy sól i odrobina cukru do smaku Przygotowanie: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 40 g świeżych drożdży szczypta soli około 0,5 łyżki cukru 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju szynka lub inna wędlina w plasterkach ser mozzarella wiórki Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut (ciasto powinno podwoić swoją objętość, czas wyrastania zależy od warunków panujących w domu, u mnie jest ciepło). Dodajemy nasz przecier z pomidorów lub pomidory z puszki oraz przyprawy. Ja dziś zapraszam Was na pyszną domową pizze z minimalnej ilości składników. Przepis na 3 pizze 24 cm lub 1 dużą. To już kwestia gustu i tego co akurat macie w kuchni 😉 Prosta pizza z minimalnej ilości składników Składniki: Jeśli użyjecie pomidorów z puszki pod koniec całość warto zblendować, aby sos był jednolity. Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem lub bez). Przygotowujemy 3 małe blaszki (u mnie 24 cm), każdą smarujemy oliwą lub olejem. Posypujemy warstwą mozzarelli (startej na wiórki) i układamy plasterki szynki lub innej wędliny. Ja przeważnie podgrzewam go na małej mocy palnika około 8-10 minut. Prosta pizza z minimalnej ilości składników Lubicie pizze? Każdy spód lekko nakłuwamy widelcem i odstawiamy jeszcze na 2-3 minuty. Sos podgrzewamy mieszając tak długo, aż jego konsystencja będzie odpowiednia (sos nie może być zbyt rzadki).