Wegański majonez z wody po cieciorce – prosty przepis zero waste

Przekąski
24.11.2019 10:16
Wegański majonez z wody po cieciorce – prosty przepis zero waste

Wersja do druku Składniki: - 3 łyżki wody z cieciorki konserwowej (lub wody po gotowaniu cieciorki) - ½ szkl oleju rzepakowego (przy wodzie po gotowaniu cieciorki może być troszkę więcej lub mniej) - 1 łyżeczka musztardy (sarepska lub gładka dijon) - 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki - 3 dobre szczypty czarnej soli kalam namak (ilość orientacyjna) Jeśli robisz z wody po gotowanej cieciorce, to miej na uwadze, że może ci zejść tej oliwy trochę mniej lub więcej (nigdy nie robiłam tym sposobem). - Ja robiłam mój wegański majonez z zalewy po cieciorce konserwowej i pół szklanki oleju było jak najbardziej wystarczające, aby był gęsty. Następnie miksuj lub energicznie trzep rózgą (jeśli nie masz końcówki z rózgą w zestawie do blendera lub miksera) dolewając olej bardzo cienką stróżką. Fakt, nie jest dostępna w każdym spożywczaku, ale przyda ci się także w innych przepisach kuchni roślinnej, np. w tofucznicy. Do wysokiego naczynia wrzuć musztardę, dodaj sok z cytryny/limonki i wodę po cieciorce (to jest ten aspekt zero waste). - Zmiksuj wodę z cieciorki z musztardą i sokiem z cytryny/limonki na gładko. Nie lej go dużo, bo majonez się zważy lub nie zgęstnieje i tyle z niego będzie. To jest prawdziwe zero waste, a przy tym ten wegański majonez smakuje tak, jak klasyczny! Ten wegański majonez naprawdę smakuje jak majonez z jajkami! Do wegańskiego majonezu przyda ci się jeszcze zwykła musztarda i sok z cytryny lub limonki. Ja miałam zalewę po cieciorce konserwowej, ale woda z gotowania tej suchej też powinna dać radę. Jak raz zrobisz ten majonez, to będziesz żałować na myśl, ile razy ta woda była wylana do zlewu! - Gdy już majonez jest odpowiednio gęsty, dodaj 2 szczypty czarnej soli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://opycha.pl/weganski-majonez-z-wody-po-cieciorce-prosty-przepis-zero-waste/