To świetna opcja nie tylko na Święta Ciasto piernikowe: 300 g masła 180 g miodu 370 g cukru 2-3 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki przyprawy do piernika 2 szkl. maślanki 6 jajek 600 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 3/4 szkl, mleka 300 g mielonych orzechów włoskich 300 g miękkiego masła 190-200 g cukru pudru Dodatkowo: dżem wiśniowy 150 g mlecznej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki Masło, cukier, miód, kakao oraz przyprawę do piernika umieszczamy w garnku. Ciasto składa się z 3 blatów piernikowych przełożonych dżemem oraz orzechowym kremem. Na jeden z blatów wykładamy masę orzechową, wyrównujemy. Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączenia się składników. Udostępnij Zapisz Podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole nie może zabraknąć ciast, a wśród nich piernika. Wstawiamy pojedynczo do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 25 minut. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Obroty miksera zmniejszamy i wlewamy przestudzone masło z resztą składników. Podany na eleganckim, prostokątnym talerzu będzie ozdobą niejednego stołu. Jest mięciutki, choć zwarty, i nadaje się do jedzenia praktycznie od razu po upieczeniu.