Polecam! składniki na blaszkę 28x18) - 3 paczki herbatników kakaowych (o wadze 250 g) - 250 g schłodzonego serka mascarpone - 500 ml mocno schłodzonej śmietanki 30% - 2 opakowania chałwy waniliowej (1 opakowanie o wadze 65 g) - 1 tubka (150 g) mleka skondensowanego waniliowego (lub 3 łyżki cukru pudru) - 1 tabliczka białej czekolady + 5 łyżek mleka (roztopić w kąpieli wodnej) Chałwę zetrzeć na tarce (łatwo się ją trze po mocnym schłodzeniu lub zamrożeniu). można delikatnie maczać w zimnej kawie (polecam, jeśli chcecie podać wypiek tego samego dnia), ale na pewno zmiękną one od masy śmietanowej (potrzebują jednak nieco czasu - stąd zalecam odstawienie na noc do lodówki). Czasami mam ochotę na pyszne, przekładane ciasto, ale nie bardzo mam ochotę stać wiele godzin w kuchni. Serek, śmietankę i mleko skondensowane/cukier puder (tak, wszystko razem) umieścić w misie i ubić na gładki krem. Krem podzielić na 3-4 części (w zależności ile warstw chcecie). Gdy zależy mi na czymś szybkim w przygotowaniu, sięgam po ten przepis. Wstawić do lodówki na ok. 3 h, a najlepiej całą noc.