► jajko [1 sztuka] ► mąka pszenna [225 g / ok. 1 i 1/2 szklanki o pojemności 250 ml] ► proszek do pieczenia [1 łyżeczka] ► świeża żurawina [1 szklanka, lub więcej jeśli macie ochotę] ► biała czekolada [50 g / 1/2 tabliczki] Przepis inspirowany: Diane Abed na allrecipes.com Ciasteczka z białą czekoladą i świeżą żurawiną Drukuj przepis Składniki ► masło [125 g] ► cukier [150 g / 3/4 szklanki] Natomiast schłodzenie ciasta sprawi, że zanim masło zacznie się rozpływać na wszystkie strony, ciasteczka zdążą się podpiec, będą wyższe, smaczniejsze, bardziej miękkie. Ciasteczka z białą czekoladą i świeżą żurawiną Obłędne ciasteczka ze świeżą żurawiną, do których miałam kilka podejść. Polecam nie piec jednocześnie więcej niż 6-8 ciasteczek, bo bardzo mocno rosną w piekarniku i inaczej mogą się zlać. Ciastka robimy na miękkim maśle, co oznacza, że po włożeniu do piekarnika masło natychmiast się rozpłynie. Na początku, inspirując się przepisem z allrecipes dodałam do nich suszonej żurawiny. Miękkie masło utrzeć z cukrem (najlepiej ręcznie, za pomocą trzepaczki, aby nie ,,przebić masła). Były smaczne, ale w połączeniu ze kruchym ciastem i białą czekoladą zdecydowanie zamulająco słodkie. Do tego wyglądają pięknie, kojarzą mi się już z Bożym Narodzeniem. Wspaniałe, maślane ciasteczka z dużymi kawałkami obłędnie słodkiej czekolady i soczystymi, kwaśnymi owocami zatopionymi wewnątrz to prawdziwa uczta! Zanim ciastka zdążą się upiec wewnątrz będą już cienkie jak papier, płaskie i tłuste. Ciasto będzie się wydawać zbite i suche – takie właśnie ma być :) W przepisie wspominam, żeby schłodzić ciasto przed pieczeniem.