Brownie

Ciasta
10.02.2019 9:18
Brownie

Składniki 200 g gorzkiej czekolady (minimum 65%) 200 g masła 220 g cukru 3 jajka łyżka kakao 140 g mąki pszennej szczypta soli opcjonalnie dodatki: orzechy, świeże/mrożone owoce, skórka pomarańczy, laska wanilii itp. Jeśli dodajemy dodatki aromatyzujące (czyli np. ziarenka wanilii, cynamon, wiórki kokosowe, skórka z pomarańczy itp.), to dodajemy je razem z mąką do masy czekoladowo-jajecznej. Smacznego! Brownie można jeść na ciepło – wtedy wnętrze będzie bardziej płynne i rozpływające lub po wystudzeniu – wtedy jest bardziej zwarte, ale nadal “soczyste. Na koniec dodajemy mąkę oraz sól i łączymy wszystko razem. Foremkę (tortownica o średnicy 22-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub lekko natłuszczamy i wylewamy na nią ciasto. Dodatki możemy dodać po wyłożeniu masy do foremki, tzn. posypać nimi ciasto lub wcisnąć je do środka, aby równomiernie rozłożyć (np. owoce lub orzechy). Klasyczne brownie to dowód na to, że czekoladę można jeszcze bardziej podkręcić i wydobyć z niej więcej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://analizasmaku.pl/brownie/