Składniki na bułki drożdżowe z serem (około 12 sztuk): 50 g świeżych drożdży 250 ml (szklanka) mleka 650 mąki pszennej 100 g masła 150 g cukru 1/2 łyżeczki soli 2 jajka Masa serowa: 500 g sera białego 2 żółtka (białka przydadzą się do posmarowania bułek) 100 g drobnego cukru kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego (można pominąć) Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Krążki ciasta układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski przekładamy mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), wbijamy jajka, dodajemy resztę ciepłego mleka i wyrośnięty rozczyn z drożdży. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie spodem od kubka albo szklanki na każdym krążku robimy wgłębienie i układamy w nim nadzienie serowe. Przygotowanie Drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki na słodko: