Składniki na makaron z kurczakiem (2 porcje): 250 g ulubionego makaronu (dałam tagliatelle, może być spaghetti, penne czy kokardki) duża pierś z kurczaka 2 cykorie 2 garście groszku mrożonego lub konserwowego 180 ml śmietany 30% pęczek koperku sól, pieprz, papryka ostra, pieprz czosnkowy Według legendy tagliatelle zostało stworzone w renesansie przez Zefirano, utalentowanego szefa kuchni, który zachwycił się pięknymi, złocistymi włosami Lukrecji d’Este i postanowił odtworzyć ich piękno w formie makaronu. Do przygotowania tego dania użyłam makaronu tagliatelle, który jest klasycznym włoskim makaronem z rejonu Emilia-Romagna w kształcie długich płaskich wstążek o szerokości około 8 mm. Myślę jednak, że raz na jakiś czas można sobie na nie pozwolić, gdyż makaron i sos śmietanowy to moje ulubione połączenie. Makaron z kurczakiem, cykorią i groszkiem w sosie śmietanowo-koperkowym to pyszna propozycja na szybki obiad. Na koniec dodajemy makaron i całość mieszamy, aby sos dokładnie oblepił makaron.