Składniki: 1 cebula 4 ziemniaki 2 cienkie kiełbaski z kurczaka Morliny 6 jajek 3 łyżki mleka pęczek szczypiorku sól, pieprz 1 łyżka oleju Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (takie małe kawałki ziemniaków gotują się dość szybko i nie możemy ich rozgotować - lepiej jak będą niedogotowane niż za miękkie). Omlet chłopski to nie byle jaki omlet, ale taki który spokojnie może spełniać rolę nie tylko śniadania, ale również kolacji, czy obiadu. Po drugie, taki omlet piecze się w piekarniku dość długo, ale plusem jest to, że nie trzeba go pilnować. Omlet można upiec również w większej tortownicy, wtedy będzie niższy ale czas pieczenia krótszy. Można też upiec go w większej blaszce, będzie wtedy trochę niższy, ale skróci się czas jego pieczenia. To omlet z gotowanymi ziemniakami, podsmażaną kiełbasą drobiową z cebulą i szczypiorkiem, pieczony w piekarniku. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 18 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 min. U mnie taki omlet najczęściej pojawia się na obiad lub późne weekendowe śniadanie...