PIECZONE PODUDZIA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Magdalena
Obiad
25.06.2018 20:59
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM

Więcej na temat testowanej patelni możecie przeczytać pod przepisem 👇 Składniki: - 1 kg podudzi z kurczaka - 2-3 marchewki - 2 cebule - 2 czerwone papryki - ok. 70 g pędów bambusa Marynata: - 3 łyżki oliwy - 1 łyżka sosu sojowego - ok. 2 cm imbiru - 1-2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - sól, pieprz Sos: - 250 ml soku ananasowego - 3 łyżki ketchupu - 1 łyżka cukru - 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - szczypta papryki chili - sól, pieprz Wykonanie: Marynata: bo patelnie tytanowe są dużo lepsze dla naszego zdrowia, gdyż pozwalają na smażenie potraw bez tłuszczu lub z minimalną ilością, a do tego są oszczędne - charakteryzują się niespotykanym przewodnictwem i kumulacją ciepła, co znacząco wpływa na zmniejszenie zużycia energii do gotowania (50-60% oszczędności) i pieczenia (ok. 90% oszczędności)! Patelnia jest wysoka ala rondel o średnicy 28 cm, a dno patelni jest grube na 8 mm, które nie odkształca się nawet w wysokich temperaturach i gwarantuje dobrą dystrybucję ciepła. Oprócz tego powłoka patelni została wykonana w technologii NON-STOCK, która zapewnia antyadhezyjność i dzięki niej potrawy nie przywierają, a mycie jej jest proste, nawet bez detergentów. Już na pierwszy rzut oka wygląda bardzo solidnie i jest dość ciężka - nie jestem w stanie utrzymać jej w jednej ręce. Do patelni dołączona jest szklana pokrywa, wykonana z hartowanego i polerowanego, żaroodpornego szkła, która również nadaje się do pieczenia w piekarniku. To wielka wygoda i luksus podsmażyć składniki na patelni, a następnie włożyć do piekarnika (tak jak w wyżej opisanym przepisie), bez brudzenia kilku naczyń. Można ją bez problemu być w zmywarce, a wypinana rączka sprawia, że jest poręczna i bez problemu wchodzi do szafki, szuflady, lodówki czy piekarnika. Pieczone podudzia w sosie słodko-kwaśnym (test patelni Woll Diamond Lite) Impulsem do przygotowania tego dania była też patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL ze sklepu internetowego www.patelnie-tytanowe.pl, którą chciałam przetestować. Rozgrzewamy patelnię (u mnie: patelnia do smażenia bez tłuszczu WOLL DIAMOND LITE) i układamy na niej zamarynowane podudzia z kurczaka. Chwilę trzymamy na ogniu, aby sos się podgrzał, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 40 min. Obtaczamy je w przygotowanej marynacie i wkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Powłoka patelni jest naprawdę nieprzywieralna czy to smażąc, dusząc czy piecząc, z tłuszcze lub bez. Tak! TYTANOWA z wbudowanymi kryształkami diamentu - posiada 5-cio warstwową powłokę tytanowo-diamentową, która jest wysoce odporna na zarysowania. Taka patelnia charakteryzuje się długą żywotnością i inne, znane patelnie nie mogą się z nią równać. Wypinamy rączkę patelni i pieczemy pod przykryciem przez około 30 min., następnie dodajemy odsączone z zalewy pędy bambusa i ostatnie 10 min. Producent daje 25-letnią gwarancję na równość dna, a także - wg standardów UE - 2 letnią gwarancję na powłoki i uchwyty. Dzięki niej moje danie było jednogarnkowe, gdyż mogłam w niej zarówno smażyć, dusić, jak i piec, bez przekładania i brudzenia kilku naczyń. Smażymy po 2 min. z każdej strony, a następnie dodajemy pokrojone składniki - cebulę, marchewkę oraz paprykę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2018/06/pieczone-podudzia-w-sosie-slodko-kwasnym.html