😉 Składniki: 1 udko z kurczaka 4 ziemniaki 2 marchewki 2 pęczki botwinki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz 1/2 szklanki śmietany 18% Wykonanie: Udko z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Teraz ją uwielbiam i czekam z utęsknieniem na ten okres wiosenny, kiedy pojawia się pierwsza botwina, aby przygotować z niej pyszną zupę... z ziemniakami, marchewką i dużą ilością koperku oraz szczypiorku. Moją zupę przygotowuję na udku z kurczaka, ale jeśli nie jecie mięsa to pierwszy etap z mięsem możecie pominąć, a przygotowane warzywa należy zalać bulionem warzywnym Botwinkę razem z czosnkiem wrzucamy do garnka z mięsem, marchewką i ziemniakami. Warzywa dodajemy do garnka z mięsem i całość gotujemy około 15 min. Dodajemy sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 min. pod przykryciem, a następnie zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni). Zupa botwinka kojarzy się z wiosną i jest to typowo sezonowa zupa.