Składniki : – ok. 16 płatów makaronu lasagne – 200 g mozzarelli sos boloński – 500 g mielonej wieprzowiny -1 marchew – 1 średnia cebula – 2 ząbki czosnku – 1,5 puszki pomidorów krojonych lub 1 puszka i 0,5 kartonika passaty włoskiej – 3 łyżki oliwy z oliwek – sól pieprz i zioła prowansalskie – świeże liście bazyli, sos mascarpone – 250 g mascarpone – 100 ml mleka bez laktozy – szczypta soli – szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie : Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec doprawić ziołami prowansalskimi i jeśli będzie potrzeba sola i pieprzem W średnim garnku dobrze rozgrzać masło, dodać mąkę i smażyć przez ok. 2 minuty ciągle mieszając. Przygotować formę żaroodporną (u mnie 23 x12 cm – ale może być większa np. 26x18cm ) i wysmarować ją masłem. Gdy mięso nabierze jasnego koloru, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, startą na małych oczkach marchew oraz pomidory z puszki. Przykrywamy ponownie makaronem lasagne i tak ok. 3-4 razy w zależności jak dużą mamy formę. Jeśli lasagna będzie się mocno rumienić od góry można przykryć papierem do pieczenia w celu uniknięcia spalenia. Na dno rozprowadzić cieniutką warstwę sosu beszamelowego a następnie płaty makaronu lasagne. Wierzch lasagne smarujemy cienka warstwą sosu bolońskiego oraz beszamelowego i posypujemy parmezanem J. Gotowe!