Składniki: 80 dkg karkówki ½ szklanki cukru, ½ szklanki soli, łyżeczka pieprzu grubo mielonego łyżeczka majeranku, łyżeczka papryki wędzonej łyżeczka czosnku granulowanego Do obtoczenia: łyżeczka czosnku granulowanego łyżeczka papryki wędzonej Przygotowanie: Karkówkę w całości obtaczamy w cukrze. Obtaczamy dokładnie mięso w pieprzu ,majeranku,łyżeczce czosnku granulowanego i łyżeczce papryki wędzonej i na 48 wstawiamy do lodówki. Mięso po tym czasie straci wilgotność, kroimy je w grubą kostkę i wraz z przyprawami (które obtaczają mięso) Obsypujemy solą i na 48 godzin wstawiamy do lodówki, również mięso odwracamy,wodę jak wypłynie z mięsa to wylewamy. Związujemy końce i wieszamy w przewiewnym miejscu na haku na minimum 7 dni, czas dojrzewania mielonki można wydłużyć, jeśli wytrzymamy. Układamy w szklanym pojemniku i wstawiamy na 48 godz. do lodówki, codzienne odwracamy mięso.