Wędlina parzona z indyka z suszonymi pomidorami

Kasia
Śniadania
30.09.2020 16:08
Wędlina parzona z indyka z suszonymi pomidorami

Wędlinka wychodzi naprawdę soczysta i pyszna -gorąco polecam..... Więcej przepisów na domowe wędliny znajdziecie Tutaj ,a mam już ich naprawdę sporo, wszystkie sprawdzone i pyszne ..... Składniki: - 1 kg fileta z indyka - kilka suszonych pomidorów w oleju - garść czarnych oliwek - 1 łyżeczka soli (ok 10 g ) - pół łyżeczki peklosoli (ok 5 g ) - pół łyżeczki grubo mielonego pieprzu - 2 łyżki suszonych pomidorów w proszku - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka suszonego czosnku - 1/3 szkl zimnej wody Przygotowanie: Zawijamy gazę jak najciaśniej dookoła mięsa (wszystko dokładnie widać na filmie powyżej 👆)jak cukierek, tak żeby przyprawy które rozsypaliśmy dookoła obtoczyły naszą wędlinkę ,nadając mu kształt, jak najbardziej zbity. Ok 1/3 mięsa kroimy w kostkę , resztę mielimy w maszynce do mielenia na średnim sitku (4 mm) razem z suszonymi pomidorami. W osobnej miseczce mieszamy ze sobą suszone pomidory w proszku, bazylię, czosnek, ok jedną łyżeczkę tej mieszanki dodajemy do mięsa , resztę odkładamy do obtoczenia mięsa. Na blacie rozkładamy gazę (kilka krotnie złożoną ),na środek rozsypujemy resztę naszej mieszanki przypraw, na przyprawy kładziemy mięso. Następnie bierzemy kawałek rękaw do pieczenia rozcinamy ,żeby był jeden płat folii i owijamy dookoła nasze mięso jak najciaśniej ,zawiązujemy końce sznurkiem, dodatkowo dobrze jest przewiązać sznurkiem przez środek. Tak przygotowaną wędlinę wkładamy do dużego garnka z wrzątkiem i na najmniejszym ogniu parzymy przez ok 1,5 godziny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.swojskiejedzonko.com/2020/09/wedlina-parzona-z-indyka-z-suszonymi.html